KORA DÉLUTÁNI ÖSSZEFOGLALÓ

Nyugat-Európában kezd elmúlni a vidám hangulat: bár délután kettőkor a DAX 1,9, a CAC-40 pedig 0,5 százalékos pluszban volt, a FTSE-100 már csak 0,1 százalékos előnyben állt. A BUX 0,2 százalékkal gyengülve 7 890 pont körül mozgott. A forint sávon belül, a széltől 6 bázispontra tartózkodik.
NAPI Online, 2003. január 14. kedd, 14:00
Fotó:

A vezető részvények közül a Matáv és az OTP egyaránt 10 forinttal nőtt, a Richter és a Mol azonban 150, illetve 75 forintos mínuszban volt.

Bár a Tűzoltóságnál az utóbbi napokban megszaporodtak a jégcsapok miatti riasztások, a tűzoltók egyelőre bírják a tempót és a legtöbb esetben segítenek eltávolítani az életveszélyes jégrudakat, melyek néhol a fél métert is meghaladják. A nem közérdekű jégcsapmentesítésre vágyóknak azonban fizetniük kell, nem is keveset.

Az ÁKK mai aukcióján a három hónapos diszkontkincstárjegy 7,71 százalékon kialakult átlaghozama 28 bázisponttal volt alacsonyabb, mint az egy héttel ezelőtti árverésen regisztrált benchmark.

Várhatóan nem teljesíti idei terveit az Airbus, a továbbra is gyenge piaci környezet következtében ugynais kétséges a prognózisban szereplő 300 gép leszállítása. Tavaly 303 gépet fejezett be a társaság, bevételei azonban 2001-hez képest 5 százalékkal 19,5 milliárd euróra csökkentek.

A brit BP olaj- és gázkitermelése 1,5 százalékkal növekedett a negyedik negyedév során, az egész évet tekintve pedig 3 százalékkal hízott. A társaság szerint a kőolajszármazékok iránti világpiaci kereslet továbbra is gyatra.

Hollandiában tavaly egy százalékkal csökkent az infláció, ám továbbra is aránylag magas, derült ki a holland Központi Statisztikai Iroda (CBS) által nyilvánosságra hozott adatokból.

A múlt évben 52,7 milliárd dollár értékű külföldi működőtőke-befektetés érkezett Kínába, ez 13 százalékkal több az előző évinél. Ez rekordnak számít az ázsiai ország történetében. A külföldi érdeklődés fő oka, hogy a kínai munkaerő költsége az amerikai alig huszadára rúg. Ezt igazolja a Philips mai döntése, miszerint 500 főr rúg ki Magyarországról, és áttelepíti a gyártást Kínába.

A Skanska svéd építőipari cég kedden stratégiai váltást határozott el. Az átalakulás részeként a társaság kivonul a perifériális piacokról, ám a két magyar leánycége közül csak az egyik szűnik meg.

A Rába Rt. bejelentette, hogy a Magyar Honvédség katonaijármű-beszerzési pályázatára benyújtott ajánlata alapján a bírálók a Rába Járműgyártó Kft.-t választották a Magyar Honvédség beszállítójának a terepjáró járműkategóriában 15 éves időszakra.
Tovább

Tavaly 4 381 közbeszerzés fejezősött be, melyek együttes értéke elérte a 801,8 milliárd forintot - jelentette be Tunyogi László, a Magyar Közbeszerzési Hírbörze Kft. ügyvezető igazgatója.


A monetáris bázis éves növekedési üteme 2002 decemberében az előző havihoz képest 3,5 százalékponttal 11,6 százalékra csökkent - adta hírül a Magyar Nemzeti Bank. A monetáris bázis értéke a hónap végén 1633,8 milliárd forintot tett ki.

Csabai Lászlóné kormánymegbízott szerint a bérlakásprogram hangsúlyosabbá tétele olyan fontos, hogy akár a mostani támogatási rendszer rovására erősítendő.

A Deutsche Telekom (DT) részvényei ma nyolchavi csúcsra emelkedtek, vagyis a papírok kurzusa végre ismét meghaladja az 1996-os, 14,32 eurónak megfelelő kibocsátási árfolyamot. A rally hátterében - csakúgy, mint tegnap - ismét egy brókercég felminősítése áll.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK