Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Mindenképpen kellett a piacoknak a jegybankok összehangolt kamatcsökkentésének pozitív üzenete - véli Blahó Levente, a Raiffeisen Bank elemzője. Véleménye szerint azonban az is igaz, hogy az előző hónapokban az ilyen jellegű lépések egyre rövidebb "medvepiaci ralikat" hoztak a tőzsdéken. A pénzügyi válság viszonylag gyors kezelése esetén is gyengébbek a kilátások a tőkepiacokon, csak a jelenlegi bizalmi válság enyhülése esetén várható emelkedés - mondta el a Napi Gazdaságnak Török Bálint, a Buda-Cash vezető elemzője.

Továbbra is jelentős a részvénypiaci befektetés kockázata, mivel elhúzódó válságra kell számítani - állapította meg Blahó, aki szerint a válság végének első jele az lehet, ha megáll Amerikában az ingatlanpiaci áresés. Ez azonban még eltarthat egy darabig, mivel jelentős mennyiségű eladatlan lakás van "készleten".

Ráadásul a cégek egy része még csak most érzi meg a válság hatásait, ahogy az emberek is - utóbbiak kénytelenek lesznek megtakarítani, illetve fogyasztásukat visszafogni. Mindezek alapján könnyen elképzelhető, hogy az október - évek óta megszokott módon - elhozza az éves mélypontot, könnyen lehet azonban, hogy ezt jövőre sikerül alulmúlni - véli a Raiffeisen elemzője. Éppen ezért nem kell kapkodni a részvények után, elég lesz akkor vásárolni, amikor már láthatóan egy hosszabb trend alakul ki.

A bizalom helyreálltát segítené, ha a bankszektor - megszabadulva úgynevezett mérgező eszközeitől és hitelesen leírva veszteségeit - javulásnak indulna és élénkülne a hitelezés - teszi hozzá Török. A vállalati hitelezés újraindulásával ugyanis elkezdődhetne egy mérsékelt emelkedés, kérdés azonban, hogy az év végéig érdemben javul-e a helyzet. Annyi borítékolható, hogy 1-2 éves időtávban sem tér vissza egy olyan fokú kockázatvállalási kedv, amely a válság előtt jellemezte a piacot.

A magyar piacon az OTP-nek nagy tere van a visszapattanásra, mert még az árfolyam összeomlása előtt is - a régiós bankokhoz hasonlóan - kirívóan olcsó volt, míg a Molban is van még 60-70 százalékos emelkedési potenciál - véli a szakértő, hozzátéve: ez persze feltételezi, hogy nem alakul ki gazdasági világválság.

Akár rövid időn belül látványos, 15-20 százalékos felpattanás várható viszont a Cashline elemzője szerint. Kuti Ákos úgy véli: hamisítatlan bear-market raliban az OTP árfolyama ismét meghaladhatja a hatezer, míg a Molé a 16 ezer forintot. A felpattanást mérsékelt, de folyamatos emelkedés követheti, mindenesetre Amerika magához térése megállíthatja az esést.

A fordulópontot az amerikai gyorsjelentések hozhatják meg, főként ha bejönnek a fokozott eredményvárakozások. Kuti szerint a jegybankok összehangolt kamatvágása a piaci hangulat szintjén jót tehet, de a bankközi kamatszintek a döntést követően egyelőre csak szerény mértékben csökkentek.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!