Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Értem Martin Bartenstein osztrák gazdasági miniszter szándékát. Egy osztrák állami cég be szeretne kebelezni egy magyar magánvállalatot. Ilyenkor az osztrák gazdasági miniszter feladatának érzi, hogy a politika összes fortélyát bevesse. Ezért lobbizik Budapesten, Bécsben és Brüsszelben az OMV ellenséges felvásárlási szándéka mellett és a Mol ellen" - írja közleményében Kóka János.


A hazai gazdasági tárca vezetője azt követően hallatta hangját, hogy osztrák kollégája, Martin Bartenstein kijelentette: ha a magyar kormány aggódik befolyásának elvesztése miatt, akkor vásárolnia kellene egy 25 százalék plusz egy szavazatnyi pakettet ahelyett, hogy adminisztratív módon avatkozik be a tulajdonviszonyok alakulásába.

"Az osztrák gazdasági miniszter most azt tanácsolja a magyar kormánynak, hogy államosítsuk a Molt" - folytatódik Kóka közleménye. "Szerintünk ez rossz megoldás volna. Az üzleti eredmények sem igazoljak az osztrák modellt. A magántulajdonú Mol ma lényegesen hatékonyabb, gyorsabban növekvő társaság, mint az állami befolyás alatt lévő OMV. Nem vagyunk érdekeltek egy regionális olaj- és gázmonopólium kialakulásában sem, Magyarország továbbra is az egyenlő feltételek mellett folyó versenyben érdekelt."


"Ellenséges felvásárlási kísérleteket, szabálytalan akciókat tapasztaltunk már a magyar tőkepiacon, az azonban rendkívül szokatlan, hogy mindez egy uniós ország kormányának politikai támogatásával történjen" - fogalmaz a miniszter.


"Minden nyilatkozatuk ellenére és az üzleti érdekeik tiszteletben tartása mellett nyomatékosan szeretném felhívni Bartenstein miniszter úr és Ruttenstorfer vezérigazgató úr figyelmét arra, hogy Magyarországon minden befektetőnek be kell tartania a tőkepiac szabályait, a jogállamiság normáit és az európai versenypiac követelményeit" - zárul a közlemény.


A Concorde kommentje szerint Kóka monopóliumellenes kitétele, valamint az államosítás elutasítása Brüsszel megnyugtatását is szolgálja, hiszen "távolról nézve" jelenleg éppen az államosítás irányába tartó folyamatok zajlanak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!