Az aranynak lőttek, befagyott a piac

A határzárások miatt, bizonyos desztinációkban nem lehetséges az áruszállítás az Európai Unió területén belül, és törölni kellett néhány korábbi beszerzést is, ami nem szokványos az aranypiacon.
Rácz Gergő, 2020. március 17. kedd, 08:49
Fotó: Getty Images

Hétfő reggelre teljesen befagyott az aranypiac: gyakorlatilag minden beszerzési forrás azt jelezte, hogy átmenetileg nem ad el aranyat, hiszen nem kiszámítható, hogy visszafordítják-e a határról a páncélautókat vagy sem - írja közleményében az arannyal kerekedő Conclude Befektetési Zrt.

Amíg a helyzet nem tisztázódik, fizikai aranyat vásárolni csak trezoron belül lesz lehetséges, azaz kiszállítás nélkül, azt is csak úgy, hogyha épp van olyan szereplő, aki szeretne eladni - mondta Juhász Gergely vezérigazgató.

Így előállt az a rendkívüli helyzet, hogy noha az arany tőzsdei ára esik, kiszállításos fizikai aranyat mégsem lehet vásárolni. Mivel egyik aranykereskedő sem szeretne "shortra futni", azaz több aranyat eladni a készletéből, mint amennyit meg tud vásárolni a piacon, így minden kereskedő lezárta az értékesítését.

Sok kereskedő amúgy is bezárt, hiszen "home office"-ból nem lehet fizikai aranyat átadni, ezért a közeljövőben legfeljebb az online aranykereskedelmi rendszerek fognak tudni üzemelni. A fizikai arany személyes átadás-átvétele a vírusjárvány lecsengéséig ellehetetlenül. Minden fizikai aranybolt bezárt.

Belátható ideig, csakis olyan aranyvásárlás lesz lehetséges, amikor is az ügyfél által megvásárolt arany legalább átmenetileg, azaz a járvány elmúltáig letétbe kerül.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK