Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem gondolom, hogy már elértük volna az abszolút mélypontot, mivel a mostani korlátozások következményei elképesztőek lesznek - mondta a CNBC-nek Mark Möbius, a Möbius Capital Partners alapító partnere. Hozzátette, a dolgok elég rosszul festenek a vállalati nyereségek szempontjából. A meglehetősen pesszimista megnyilvánulás a korábban a Templeton alapkezelő feltörekvő piaci szakértőjeként ismertté vált Möbius szájából különösen meglepően hangzik, ő ugyanis karrierje során általában optimistán nyilatkozott rendszerint a piacok kilátásairól.

Több mint 10 százalék

Az portál szerint a Refinitiv adatai alapján az elemzők hét elején még azzal számoltak, hogy az S&P 500-as index kosarában szereplő cégek nyeresége az első negyedévben átlagosan 10,2 százalékkal esett vissza. A visszaesés mértéke azonban még ennél is nagyobb lehet, legalábbis ha a tegnap jelentő fontosabb cégek adatait nézzük.

A JP Morgan például kedden az elemzők várakozásainál jóval gyengébb számokat közölt. Részvényenként mindössze 78 cent profitot termelt az első három hónapban, míg a piaci várakozások 1,84 dollárról szóltak. A másik nagy amerikai pénzintézet, a Wells Fargo számai sem alakultak jobban, utóbbi mindössze 1 centnyi nyereséget volt képes felmutatni részvényenként az időszakban a várt 33 cent helyett.

Van azért masszív plusz is

Ugyanakkor azt, hogy  vannak olyan cégek, amelyek tevékenységére jó hatással is lehet a kialakult helyzet, jól mutatja a Johnson & Johnson esete. Az egészségügyi-kozmetikai cég a termékei iránti kereslet megnövekedésének köszönhetően 54,6 százalékkal növelte nyereségét az első negyedévben, így az igazgatótanács 6,3 százalékkal, 1,01 dollárra emelte az egy részvényre jutó osztalék értékére tett javaslatát. Igaz, ez a cég is csökkentette a járvány miatt egész éves nyereségére vonatkozó előrejelzését.

Möbius szerint fontos lenne, hogy a gazdaságot valamilyen módon minél előbb újraindítsák. Mivel szerinte az igazi mélypontot még nem érték el az árfolyamok, azért a befektetők jól teszik, ha tartalékolnak még egy jó adag készpénzt, hogy kihasználhassák majd a lehetőséget az olcsóbb vásárlásra. Szerinte legalábbis egy - úgynevezett - "dupla aljra" lehet majd számítani az amerikai piacon. Az S&P 500-as részvényindex február végén érte el történelmi csúcsát 3393 ponton. Ezután, ahogy a járvány Európában, majd az Egyesült Államokban berobbant, hatalmas zuhanásba kezdett, s március 23-ra egészen 2193 pontig esett vissza.

Kép:

Köszönhetően a jegybankok által beindított hatalmas monetáris lazításnak és a kormányok által bejelentett fiskális mentőcsomagoknak azóta nagyot pattantak az árfolyamok, s az index immár 2800 pont közelében jár. Ez azonban még mindig jó 20 százalékkal van alacsonyabban a február végi csúcsnál.

Kedden egyébként a Goldman Sachs elemzői ezzel homlokegyenest ellenkező véleményt tettek közzé. A befektetési bank vezető amerikai részvénystratégája, David Kostin szerint ugyanis bár a járványügyi helyzet még várhatóan romlani fog. a piac már látta mélypontját. Épp ezért úgy vélte, a korábbi pesszimista előrejelzése, amely az S&P 500-as index 2000 pontig való visszaeséséről szólt, már nem érvényes.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!