Megszólalt a guru: messze még az igazi mélypont

A gazdaság leállításának hatásai hatalmasak, s ezért valószínűleg a részvénypiac még nem érte el abszolút mélypontját - véli Mark Möbius, máskor általában optimista tőkepiaci szakértő. Szerinte nagyon rosszul néznek ki a vállalatok nyereségkilátásai.
Lovas-Romváry András, 2020. április 15. szerda, 14:47
Fotó: MTI Fotó - képünk illusztráció

Nem gondolom, hogy már elértük volna az abszolút mélypontot, mivel a mostani korlátozások következményei elképesztőek lesznek - mondta a CNBC-nek Mark Möbius, a Möbius Capital Partners alapító partnere. Hozzátette, a dolgok elég rosszul festenek a vállalati nyereségek szempontjából. A meglehetősen pesszimista megnyilvánulás a korábban a Templeton alapkezelő feltörekvő piaci szakértőjeként ismertté vált Möbius szájából különösen meglepően hangzik, ő ugyanis karrierje során általában optimistán nyilatkozott rendszerint a piacok kilátásairól.

Több mint 10 százalék

Az portál szerint a Refinitiv adatai alapján az elemzők hét elején még azzal számoltak, hogy az S&P 500-as index kosarában szereplő cégek nyeresége az első negyedévben átlagosan 10,2 százalékkal esett vissza. A visszaesés mértéke azonban még ennél is nagyobb lehet, legalábbis ha a tegnap jelentő fontosabb cégek adatait nézzük.

A JP Morgan például kedden az elemzők várakozásainál jóval gyengébb számokat közölt. Részvényenként mindössze 78 cent profitot termelt az első három hónapban, míg a piaci várakozások 1,84 dollárról szóltak. A másik nagy amerikai pénzintézet, a Wells Fargo számai sem alakultak jobban, utóbbi mindössze 1 centnyi nyereséget volt képes felmutatni részvényenként az időszakban a várt 33 cent helyett.

Van azért masszív plusz is

Ugyanakkor azt, hogy  vannak olyan cégek, amelyek tevékenységére jó hatással is lehet a kialakult helyzet, jól mutatja a Johnson & Johnson esete. Az egészségügyi-kozmetikai cég a termékei iránti kereslet megnövekedésének köszönhetően 54,6 százalékkal növelte nyereségét az első negyedévben, így az igazgatótanács 6,3 százalékkal, 1,01 dollárra emelte az egy részvényre jutó osztalék értékére tett javaslatát. Igaz, ez a cég is csökkentette a járvány miatt egész éves nyereségére vonatkozó előrejelzését.

Möbius szerint fontos lenne, hogy a gazdaságot valamilyen módon minél előbb újraindítsák. Mivel szerinte az igazi mélypontot még nem érték el az árfolyamok, azért a befektetők jól teszik, ha tartalékolnak még egy jó adag készpénzt, hogy kihasználhassák majd a lehetőséget az olcsóbb vásárlásra. Szerinte legalábbis egy - úgynevezett - "dupla aljra" lehet majd számítani az amerikai piacon. Az S&P 500-as részvényindex február végén érte el történelmi csúcsát 3393 ponton. Ezután, ahogy a járvány Európában, majd az Egyesült Államokban berobbant, hatalmas zuhanásba kezdett, s március 23-ra egészen 2193 pontig esett vissza.Köszönhetően a jegybankok által beindított hatalmas monetáris lazításnak és a kormányok által bejelentett fiskális mentőcsomagoknak azóta nagyot pattantak az árfolyamok, s az index immár 2800 pont közelében jár. Ez azonban még mindig jó 20 százalékkal van alacsonyabban a február végi csúcsnál.

Kedden egyébként a Goldman Sachs elemzői ezzel homlokegyenest ellenkező véleményt tettek közzé. A befektetési bank vezető amerikai részvénystratégája, David Kostin szerint ugyanis bár a járványügyi helyzet még várhatóan romlani fog. a piac már látta mélypontját. Épp ezért úgy vélte, a korábbi pesszimista előrejelzése, amely az S&P 500-as index 2000 pontig való visszaeséséről szólt, már nem érvényes.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tepsi, 2020.04.15 16:21

Bocsi hogy előre lelövöm a poént! De csak azért teszem mert tudom hogy ez úgysem változtat azon a törvényszerűségen hogy a dolgok mindig mennek vakon és eltéríthetetlenül a maguk elrendelt útján minden figyelmeztetés ellenére is.
(És ez az igazi Ha-Ha-Ha!)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2020.04.15 16:13

2020. április 15. szerda:
"A gazdaság leállításának hatásai hatalmasak, s ezért valószínűleg a részvénypiac még nem érte el abszolút mélypontját"

tepsi hozzászólása: 2020.03.25 15:43
(https://www.napi.hu/tozsdek-piacok/emelkedtek-az-azsiai-tozsdek-az-amerikai-bejelentesre.702959.html)
Bivalyerős bácsi csak addig fogja tartani a hátával az árfolyamokat amíg a nagybefektetők meg nem szabadulnak a papírjaiktól A kisbefektetők meg most vesznek ész nélkül. (Hiszen megállt az árfolyamesés juhééjjj!! most nagyot kaszálunk mert visszamegy oda ahol nemrég volt!! Látjátok milyen gyorsan emelkedik? Vegyünk gyorsan!).
A lelkesedés a kisbefektetők részéről jelenleg határtalan. Amint azonban a nagyok kiszálltak, szólnak bivalyerős bácsinak hogy most már engedheti hullani az árfolyamokat. Amint bivalyerős bácsi kiszáll a játékból, ez a tény hogy ő kiszállt már magában esést generál az árfolyamokon. Ráadásul a rózsaszín köd mögül az első masszív tőzsdei esések után előbukkan a termeléskiesés és a termelés folyamatos alapanyag ellátottságába vetett bizalom elvesztésének súlyos gazdasági következményei. De a leginkább az fogja megviselni az immár lelkesedés-vesztett kisbefektetők által birtokolt részvények árfolyamát hogy bivalyerős bácsit bizony nagyon elfárasztotta az hogy rövid ideig kamuból tartotta az árfolyamokat a hátával (míg a részvényeket a nagyok rásózhatták a kisbefektető balekokra). Bivalyerős bácsit most újra fel kell táplálni és hát ennek megint csak a részvények árfolyama issza meg a levét.
Szegény kisbefektetők semmit nem értenek csak kapják az újabbnál újabb rossz híreket és megtanulják hogy a részvényük csak esni tud meg a padlón vergődni. Miután pedig idővel elveszítik a reményt szépen eladják padlóáron annak aki megveszi tőlük. Ki másnak is lenne rá pénze mint a nagybefektetőknek. Miután pedig ismét a nagybefektetőké az összes részvény, a gazdaság szépen újra növekedni kezd, és kezdődik minden elölről.
Mi ebből a tanulság?
A részvények árfolyama nem lehet mindig folyamatosan magasan mert hát akkor hogyan lehetne nagyot keresni rajta?
Néha szükséges hogy bizonyos okokból leessen, majd újra felmenjen. Különben nem lehetne még gazdagabb aki gazdag és nem lehetne még szegényebb aki szegény. Hál istennek a kisbefektetők előbb kapzsiságának, később félelmének kihasználásával ezt a körforgást az örökkévalóságig lehet csinálni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html