Az egyedüli ok, ami miatt borúlátónak kell lenni az, hogy nincs olyan ok, ami miatt borúlátónak kellene lenni - kommentálták a Bank of America szakértői az általuk készített alapkezelői felmérés friss eredményeit. A 225, összesen 645 milliárd dollár befektetéséért felelős szakember megkérdezésévek készített vizsgálat alapján ugyanis meglepően optimista konszenzus uralkodik a hatalmas vagyonok kezelésével megbízott portfólió menedzserek között.

E szerint V alakú kilábalás előtt áll a világ a koronavírus járványt követően, a vállalati profitok jelentősen bővülhetnek a következő 12 hónapban. A részvények árfolyama tovább menetel majd felfelé, különösen a feltörekvő piaci tőzsdék teljesíthetnek majd jól, s a kötvények több évtizedes bikapiaca véget ér, ahogy az infláció erőre kap majd a fellendüléssel párhuzamosan, s a hozamgörbe ismét meredekebbé válik. Ennek megfelelően az alapkezelők el is költötték a rendelkezésükre álló készpénzt, olyan mértékben, hogy az már meglehetősen kockázatosnak tűnik, mivel így egy áresés esetén már nem lesz miből vásárolni.

Nem lesz újabb visszaesés

A megkérdezettek 34 százaléka hisz abban, hogy a kilábalás V alakú lesz, s nettó 91 százalékuk meg van győződve arról, hogy egy év múlva a globális gazdaság erősebb lesz mint jelenleg. Ez olyan magas érték, amihez közelire is csak mindössze kétszer volt példa a felmérés történetében. Először a 2003-2008-as fellendülés kezdetén, másodszor pedig a 2008-as pénzügyi válság mélypontján, 2009 elején. Az alapkezelők nettó 84 százaléka gondolja úgy, hogy a vállalati profitok a következő 12 hónap során emelkedni fognak, ez szintén rekord-közeli érték, s 2002 februárjában illetve 2009  decemberében látszott utoljára ehhez hasonló konszenzus.

De más szempontból is vannak arra utaló jelek, hogy a mostani helyzet egy tartós fellendülés kezdetét jelentheti. A szakemberek körében ugyanis hosszú idő óta első ízben kerültek többségbe azok, akik szerint a cégeknek a rendelkezésükre álló szabad pénzeszközöket beruházásokra kellene fordítaniuk, s nem pedig mérleghelyzetük javítására. Ilyen pozitív fordulatot utoljára 2010 januárjában lehetett tapasztalni.

A fellendülés azonban az általános vélemény szerint azzal is járhat, hogy az infláció erőre kap majd a megnövekedett kereslet következtében, miközben a szokatlanul nagy jegybanki lazaság is lassan véget érhet. Ennek megfelelően a többség arra számít, hogy az amerikai hozamgörbe lassan meredekebbé válik, a megérdekezettek 82 százaléka volt ezen a véleménye, s 86 százalék számított a pénzromlás ütemének gyorsulására. Ugyanakkor ezek az értékek halványan alacsonyabbak a januárban mértén, ami azt is jelentheti, hogy az inflációs várakozások mostanra túljutottak csúcsukon.

Egekben a hangulat

Az elmúlt hetekben egy csomó olyan jelenséget lehetett tapasztalni a piacokon, amelyek akkor jellemzőek, ha a befektetők euforikus hangulatba kerülnek egy-egy bikapiac csúcsa környékén. Ilyen lehet a kisbefektetői tevékenység csúcsra pörgése a GameStop részvények árfolyamának elszállása, s a bitcoin hatalmas menetelése is. Ennek ellenére az alapkezelők csak mintegy 13 százaléka gondolja azt, hogy a részvénypiacon lufi lenne, a többiek szerint nem tekinthető extrém módon túlértékeltnek a tőzsde. All-in-t is mondtak, az alapok átlagos készpénz-állománya már csak 3,8 százalékon áll, ami egyértelműen az a tartomány, ahol az ellentét analízis alapján már inkább az eladáson, semmint a további vásárlásokon kellene gondolkodni.

Persze az alapkezelők nem bolondok, ők maguk is tudják, hogy a megszokottnál jelenleg jóval rizikósabb pozíciókat vesznek fel. Nettó 25 százalékuk mondta azt, hogy mostanság a megszokottnál magasabb kockázatot futnak, ez a felmérés több, mint 20 éves történetében rekordnak számít. Tízéves csúcson van a részvényeket túlsúlyozók aránya, nettó 61 százalékkal, de nagyon magas a nyersanyagokat túlsúlyozó portfóliók aránya is.

Csak haladjanak az oltások

Általánosnak tekinthető a vélemény, hogy a járvány és az azt kísérő lezárások időszakának nagy nyertesei a feltörekvő gazdaságok lesznek. Ennek megfelelően ezen országok eszközeit vélik a következő év messze legjobb befektetésének, 51 százalék szerint fogják ezek túlteljesíteni a többi befektetési lehetőséget.

Mivel a teljes talpra állás legnagyobb kérdése az, hogy az oltási kampányokkal milyen gyorsan sikerül úrrá lenni a Covid-19 járványon, ezért értelemszerűen a befektetők is ezt látják a legnagyobb kockázatnak, amely a talpra állás forgatókönyvét veszélyezteti. Második helyen a kockázatok sorában egy kötvénypiaci összeomlás áll, ezt követi a vártnál nagyobb infláció esetleges kialakulása.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!