A járvány feléledése miatt zuhan az olaj ára

Jelentősen csökkent a kőolaj világpiaci ára kedden kora délután azokra a véleményekre, hogy a koronavírus-járvány újbóli felerősödése miatt rövidtávon nem várható a kereslet élénkülése.
Szepesi Anita, 2020. szeptember 8. kedd, 15:02
Fotó: Getty Images

Percekkel 14 óra előtt az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 1,73 dollár (4,12 százalék) eséssel, 40,28 dolláron állt. Ugyanekkor a nyugati féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta hordónkénti ára 2,52 dollárral (6,34 százalékkal) 37,25 dollárra zuhant az MTI szerint.

Már hétfőn is csökkent az olajár az Aramco szaúdi állami olajvállalatnak arra a közlésére, hogy - olajfajtától függően - októberben hordónként 1,5-0,8 dollárral viszi lejjebb árait az ázsiai megrendelőknek és 0,5-07 dollárral amerikai vásárlóinak a keresletcsökkenés miatt.

Ezután érkezett kedden annak a felmérésnek az eredménye, amely szerint a megkérdett tíz ázsiai olajfeldolgozó közül csupán négy kíván több kőolajat beszerezni a szaúdiak által felkínált olcsóbb energiahordozóból.

Szakértők szerint a visszafogott érdeklődés azt jelzi, hogy csökken a kereslet Ázsiában, amely a világ legnagyobb olajfelhasználója.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK