Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Korábban is elsősorban a gazdagok jártak jól 2011-2012 fordulóján a kedvezményes végtörlesztés lehetőségével, amikor 69,3 ezer devizahitel-szerződést végtörlesztettek 1354,4 milliárd forint értékben, 180 forintos svájci frank árfolyamon.

A nagyhitelüket akkor még megtartó gazdagokat - s persze a többi adóst is - pedig a 2014 novemberében meghirdetett forintosítás mentette meg a svájcifrank-árfolyam 2015 januári váratlan elszabadulásának kellemetlen hatásaitól.

Most ugyanakkor a koronavírus-pánikban máshol elpárolgó vagyonok megőrzé­sében segédkezett a magyar állam azzal, hogy a Magyar Állampapír plusz (MÁP+) konstrukció tavalyi meghirdetésével más kockázatmentes befektetésekhez képest kiemelkedő hozamot kínált - állapította meg Karagich István, a Blochamps Capital Kft. ügyvezetője.

A gazdagok pénzének negyedét védi a MÁP+

A 2008-as válság óta nem látott nagyságú hétfői tőzsdei zuhanásban világszerte újabb vagyonok égtek el a koronavírus miatti pánikban. Eközben a magyar vagyonosok ugyanakkor köszönik jól vannak: 2019 második felétől a júniustól piacra dobott MÁP+ kvázi megvédte őket attól, hogy a mostani állás szerint kockázatos részvényportfóliókat építsenek ki.

A február végéig lejegyzett 3 729 milliárd forintnyi MÁP+ a privátbanki portfóliók kedvence lett: a Blochamps által vizsgált 13 privátbank közül nyolcnál a kezelt vagyon 21-40 százaléka volt az év végén állampapírban (jellemzően MÁP+-ban), két szolgáltatónál 41-60 százalékos volt az állampapírsúly, de volt olyan szolgáltató is, ahol a kezelt vagyon több mint kétharmada állampapírban állt. Eközben a részvények és nem pénzpiaci befektetési jegyek aránya a 13 vizsgált szolgáltatóból hétnél nem érte el az egyharmados arányt. A privátbanki szakértő becslése szerint a MÁP+ állomány az év végén 5720 milliárd forintra becsült privátbanki vagyon 30 százalékát is meghaladó, azaz 1700 milliárd forintnál nagyobb hányadát tehette ki.

Bár őszig a hazai MÁP+ befektetések jelentős részét a korábbi állampapírok átcserélése adta, az elmúlt hónapokban már az új pénzek hajtják a vásárlásokat. A gazdagok a vállalkozásaikon, illetve a befektetéseiken megtermelt pénzeket előszeretettel helyezik el a kockázatmentes befektetési konstrukcióba. Bár a megugrott inflációnak köszönhetően ugyan most még ezen befektetéseken is negatív a reálhozam.

A februári infláció csak mérsékelten csökkent, a januári 4,7-ről 4,4 százalékra, ám a Blochamps szakembere arra figyelmeztet, hogy a koronavírus járvány miatt megtorpanó gazdasági termelés okán a részvénypiacok mellett az olajárak is mélybe fordultak, amely révén a hazai pénzromlás mértéke gyorsan ismét szelídülhet, amely révén a MÁP+ ismét reálhozamot hozhat.

Gyors forrás is akad a beszálláshoz

Ráadásul a privátbanki ügyfeleknek jellemzően nem kell megvárniuk június 12-ét, amikortól a MÁP+ első éves hozamfizetése után egy hétig ingyenes visszaváltást kínál az állam: ha úgy gondolják, hogy elérkezett az idő a részvénypiaci beszállásra, a szolgáltatók számukra jellemzően gyakran év közben is 100 százalékos visszaváltást kínálnak - mondta Karagich István.

Így a 2002-2003-as SARS-vírus pánikot követő felpattanáshoz hasonló időszakban - amit a betegség terjedésének mérséklődésének híre, esetleg az oltóanyag kifejlesztésének bejelentése okozhat - a privátbanki vagyonok viszonylag gyorsan átfordíthatóak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!