A koronavírus-járvány és a nagy kitermelő országok között kirobbant olajháború hatására az olaj árfolyama mostanra 20 dollár körüli szintre süllyedt, amire nagyon régen volt példa. Az egy évvel korábbi árfolyamokhoz képest ez közel 70 százalékos csökkenést jelent, az idén januári jegyzéseknek pedig durván a harmada. Emiatt világszerte drasztikusan csökkent az üzemanyagok ára, Magyarországon például a benzin átlagára 285 forint körüli szintre esett.

A kínálati oldalon a főszerep Szaúd-Arábiáé, amely egyelőre szó szerint önti az olajat a piacra, mert az olajtermelő országok között létrejött megállapodás értelmében csak májustól június végéig fogja vissza a termelést 10 százalékkal, majd utána fokozatosan újra növeli. A kereslet pedig nagyon visszafogott, a koronavírus-járvány miatt világszerte rengeteg gyár állt le. A lakossági fogyasztás is minimális a járványhoz kötött kijárási korlátozások miatt, hiába süllyedt évek óta nem látott szintre az üzemanyagok ára.

Az olcsó olaj az egyik legjobb hír a járvány okozta válság utáni talpra állás szempontjából. Így az üzemanyagok sem kerülnek sokba, ez pedig közvetlen és közvetett hatásokkal az inflációt is a mélyben tartja. Emiatt jegybankoknak nem kell inflációtól tartaniuk, és alacsony szinteken hagyhatják a kamatokat. Ez pedig nagyon jól jön a gazdaság újraindításához - véli Hajósi Péter, a K&H Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója.

Csakhogy teljesen más tempóban fog visszatérni az élet a gazdaságba, mint ahogy eltűnt onnan. Például padlófékkel állt le a világgazdaság, de innen nem tud padlógázzal felállni - csak lassú és fokozatos lesz az újraindulás. Bár már akadnak korábban teljesen leálló kínai üzemek, amelyk kezdik újra felvenni a ritmust, ez azonban nem jelenti azt, hogy ugrásszerűen növekedne az olaj iránti kereslet, arról nem beszélve, hogy a lakossági kereslet felfutása is arrébb van a járványt érintő bizonytalanságok miatt.

Összességében az alacsony olajár mankót ad a globális GDP, az európai és a magyar gazdaság járvány utáni fellendüléséhez. Az olcsó olaj

  • a lakosság számára az alacsony infláció miatt kedvező,
  • az alacsony kamatok szintén jól jöhetnek a háztartásoknak,
  • a lakosság is hasznot húzhat a járvány utáni fellendülésből.

A A globális, azaz az amerikai, európai, ázsiai piacokon a koronaválság hatásai miatt számos cég szenvedett el jelentős értékvesztést. Emiatt érdemes ezen cégek táborában körülnézni, és akár a részvényalapokon keresztül apránként beszállni az újraindulásba. Az olajcégeket persze egyelőre jobb kerülni, de rengeteg cég jegyzése szép emelkedésre számíthat a mostani kilátások szerint - véli  Hajósi Péter.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!