A koronavírus járvány nyomán eluralkodó pesszimizmusnak köszönhetően elképesztő mértékben kezdtek el mindent eladni és a biztonságosnak vélt készpénzt felhalmozni a befektetők - derül ki a Bank of America friss alapkelezői felméréséből. Az április adatok szerint a megkérdezettek által kezelt portfóliókban a készpénz átlagos aránya 5,9 százalékra emelkedett a már amúgy is magas márciusi, 5,1 százalékos szintről. A felmérésben 207, összesen 597 milliárd dollár befektetéséért felelős szakembert kérdeztek meg.

Ez olyan magas érték, amire utoljára a 2001 szeptember 11-i terrortámadásokat követően volt példa a felmérés történetében s jóval a 4,6 százalékos tízéves átlag felett található. A felmérésben az 5,5 százalék feletti értékeket általában vételi jelzésként szokták értelmezni, mondván, ilyenkor elegendő pénz áll a partvonalon ahhoz, hogy a vásárlások áremelést generáljanak a kockázatosabb befektetési eszközök piacán. A 3,5 százalék alatti értékeket ezzel szemben inkább eladási jelzésként szokás értékelni.

A készpénz és a dollár volt a biztonságos menedék az elmúlt hetekben a befektetők körében, akik nehezen ébredtek eddig rá, hogy a Fed által meghozott rendkívüli intézkedések jelentősen csökkentették a befektetési fokozatú kötvények és hitelek piacán a kockázatokat. Ezért örült tempóban halmozták fel a készpénzt - mondta Michael Hartnett, a BofA Global Researh vezető befektetési stratégája a Financial Times szerint.

Emlékezetes, az S&P 500-as részvényindex február végi csúcsától március végi mélypontjáig 34 százalékot esett. Azóta 23 százalékkal emelkedett értéke, köszönhetően az életbe léptetett fiskális és monetáris politikai intézkedéseknek. A Bank of America elemzői szerint az áprilisi felmérésben tapasztalt hangulat lehetett a befektetők körében a mélypont.

Mindezek ellenére a megkérdezett szakértők többsége - 93 százalékuk - úgy véli, hogy a következő 12 hónapban a globális gazdaság recesszióba süllyed, márciusban 86 százalék volt ez az arány. A 2008-2009-es válság idején 86 százalékon tetőzött ez az arány. A befektetők csak nagyon kis része, alig 15 százaléka vár egyébként V-alakú recessziót. A többség, 52 százalék U alakú visszaesésre számít. W alakú visszaesésre 22 százalék számít. A felmérés szerint egyébként nem teljes az összhang a makro és a mikroszintű folyamatokra vonatkozó várakozások között. A többség szerint ugyanis a GDP adatokra vonatkozó várakozásokba már beépültek a járvánnyal kapcsolatos negatívumok, addig a vállalatok becsült eredményei tekintetében ez még hátravan.

Hartnett szerint hozzátette, hogy a hitelpiacok ugyan elég markáns pozitív fordulatot mutattak be az elmúlt hetekben, a gazdaság várható teljesítményére vonatkozó előrejelzésekben ez nem tetten érhető. Ennek oka szerint, hogy a járványügyi görbék csak enyhén váltak kevésbé meredekebbé, a munkanélküliség hatalmasat ugrott és egyelőre még várat magára a vállalati nyereségek visszaesése.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!