Ennyit bukik az OTP a moratóriumon

Az OTP 26 milliárdot, ezen belül a lakáshiteleken 13 milliárd forintot bukhat a moratórium miatt.
Herman Bernadett, 2020. március 27. péntek, 09:36
Fotó: Napi.hu

Összesen 13 milliárd forintnyi veszteséggel számol az OTP Jelzálogbank Zrt. a törlesztési moratórium miatt.

A jelzálogbanknál a lakossági jelzáloghitelek vannak nyilvántartva, a bankcsoport teljes vesztesége ennél nagyobb, 26 milliárd forint lehet.

A március 19-től életbe lépett és az év végéig tervezett moratórium célja, hogy átmeneti segítséget nyújtson az adósoknak, ugyanakkor a moratórium nem jelent adósság elengedést: az adósok a moratórium után kötelesek megfizetni a halasztott részleteket A tőketartozást sem a fizetési moratórium ideje alatt, sem a fizetési moratórium lejártát követően nem lehet a fizetési moratórium ideje alatt nem teljesített kamat összegével megnövelni. A fizetési moratórium ideje alatt felhalmozódott kamatot a hátralévő futamidőben esedékes törlesztőrészletekkel együtt a fizetési moratórium lejártát követően a futamidő alatt, évente egyenlő részletekben kell megfizetni.

A fizetési moratórium lejártát követően a futamidő úgy hosszabbodik meg, hogy az esedékessé váló törlesztőrészlet és a fizetési moratórium alatt keletkező részletekben megfizetendő kamat összege együttesen ne haladja meg az eredeti szerződés szerinti törlesztőrészletek összegét. A kamatra vonatkozó szabályokat megfelelően kell alkalmazni a díjakra is.

A fizetési moratórium alatt meg nem fizetett kamatok későbbi, kamattal nem növelt értéken történő megfizetése - részvételi aránytól függően - akár 13 milliárd forint egyszeri veszteséget is okozhat az OTP Jelzálogbank esetében (adózás előtt). A negatív eredményhatás egyösszegű elszámolására a 2020 első félévi eredményben, bemutatására pedig a korrekciós tételek között kerül majd sor.

A bank részvényének az árfolyama pénteken enyhe mínuszban állt a bejelentések után.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

BattMan, 2020.03.27 10:21

Csányi jelzi Orbánnak a veszteséget, aki nagyvonalúan átlök 50 milliárdot az EU segélyösszegéből.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html