Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt egy hónap jelentős árfolyamesést hozott a Budapesti Értéktőzsdén, a legnagyobb vállalatok papírjait tömörítő BUX-index értéke jelentősen csökkent. Az elemzők ezt egyértelműen a koronavírus terjedésével, annak a gazdaságra gyakorolt hatásával, illetve az ezekre adott befektetői reakciókkal magyarázzák - írja a BÉT közleményében.

Csak így juthatnak a befektetők a pénzükhöz

A BÉT átérzi az árfolyameséssekkel kapcsolatos befektetői aggodalmakat, azonban ki kell emelni, hogy azok elsősorban a mindenki által tapasztalható bizonytalanságot tükrözik. A tőzsdéknek nyitva kell tartani, hiszen a piacok bezárása önmagában nem oldaná meg az árfolyamesések hátterében álló fundamentális problémákat, ugyanakkor megszüntetné a transzparens árképzés és a befektetők pénzükhöz való hozzáférésének lehetőségét, összességében inkább csak növelné a piaci feszültségeket és bizonytalanságot.

A BÉT folyamatosan figyelemmel kíséri a rendkívüli helyzetet és azonosítja az azzal kapcsolatosan előálló feladatait, valamint kapcsolatot tart a felügyeleti szerepet ellátó Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) annak érdekében, hogy haladéktalanul meg tudja tenni a befektetők jogos érdekeinek, a piac egyensúlyának és a tőzsdei működésnek a védelmét biztosító intézkedéseket - hangsúlyozták.

Van vészforgatókönyv

A BÉT rendelkezik a megfelelő vészhelyzeti forgatókönyvekkel és eljárásrendekkel, és álláspontjuk szerint a jelen pillanatban nem indokolt a kereskedés felfüggesztése. Ugyanakkor befektetési vállalkozásoknak az MNB számára jelenteni kell a BÉT tőzsdei kereskedési rendszerében teljesült olyan short eladási (ideértve a napon belüli) ügyleteket, ahol az ügylet darabszáma eléri vagy meghaladja az adott részvény BÉT-re bevezetett teljes részvénymennyiség 0,01 százalékát.

A tőzsde a továbbiakban is figyelemmel kíséri a helyzet alakulását, beleértve az esetleges jogszabály-változásokat és a külföldi tőzsdék gyakorlatát, és haladéktalanul megteszi a befektetők jogos érdekeinek, a piac egyensúlyának és a tőzsdei működésnek a védelmét biztosító intézkedéseket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!