Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tőzsdéken az omikron koronavírus-változat feltűnése óta kialakult felfordulás lehetőséget kínál a befektetőknek, hogy újragondolják a pénzügyi pozícióikat, mégpedig arra játszva, hogy az elmúlt években érvényesülő trendek megváltoznak – vélik a JPMorgan Chase & Co. befektetési bank szakértői, akiket a Bloomberg idéz. Elemzésüket arra alapozzák, hogy az új mutáció megjelenése valójában nem a koronavírus-járvány elhúzódásának jele, hanem éppen ellenkezőleg: megcsillantja a fényt az alagút végén.

Csökkenhet a kockázat?

A vele kapcsolatos első jelentésekből ugyanis két dolog derül ki. Az egyik, hogy még a delta legendásan erőteljes – egyes szakértők szerint a kanyaróéval megegyező – fertőzőképességét is felülmúlja, a másik, hogy kevésbé súlyos betegséget okoz, mint a korábbi vírusváltozatok. A bank szakértői ugyan nem a virológia és a járványtan tudósai, de azt megállapítják, hogy ez a változás illik a vírusokról korábban szerzett ismereteinkhez.

Ez a piacok szempontjából azt jelentheti, hogy csökkenhet a járvánnyal kapcsolatos befektetési kockázat, mivel arra utalhat, hogy a koronavírus pusztítása belátható időn belül a szokásos influenzajárványokhoz hasonló hatással járó járvánnyá szelídül. Az omikron nem az tőzsdeindexgörbék ellapulását hozhatja, hanem az emelkedés katalizátora lehet oly módon, hogy lezárások haszonélvezőinek (például az online kereskedőknek) a papírjai gyengülnek, miközben a nyitások haszonélvezőnek (például a vendéglátásban és a turizmusban érdekelt vállalatoknak) a részvényei növekvő pályára állnak.

Most kell vásárolni!

Ezért az elemzők szerint most érdemes vásárolni azoknak a vállalatoknak a részvényeiből, amelyeket az elmúlt időszakban padlóra küldött a járvány, s ezért olcsón hozzá lehet jutni a papírjaikhoz. Nevezzük ezt az „újranyitás szimfóniájának”, mármint ha a vásárlásra fordított pénz kicsengetését a zsíros profit örömódájának halljuk lelki füleinkkel.

A szakértők szerint ezt a gondolkodást erősíti, hogy bár az omikron feltűnésével járó újabb utazási korlátozások felbolygatták a piacokat, Paul Kelly, Ausztrália vezető egészségügyi szakértője azt mondta, hogy semmi jele annak, hogy az új vírusváltozat nagyobb veszélyt jelentene az emberekre, mint a korábbiak. A JPMorgan elemzői azt is megjegyzik, hogy a tőzsdék annak idején delta koronavírus-változat megjelenését is túlreagálták. Véleményük szerint lehet, hogy ezúttal az omikron lesz az utolsó betű a görög ábécében.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!