Ezúttal az emelkedés miatt kellett felfüggeszteni a kereskedést Amerikában, miután a látványos piaci visszapattanás nyomán több mint 5 százalékos emelkedés volt a Dow, az S&P 500 és a Nasdaq árfolyamában is. A koronavírus miatti bizonytalanság miatt minden nap 5 százalék körüli emelkedést vagy esést produkáltak az amerikai tőzsdék.

A csütörtöki kereskedés úgy vonul be a történelembe mint az 1987-es "fekete hétfő" óta a lehető legnagyobb zuhanás. Az általános rossz hangulatra Donald Trump elnök rátett egy jó nagy lapáttal, amikor meglepetésszerűen utazási tilalmakat vezetett be az Egyesült Államokban.

Pénteken Steven Mnuchin pénzügyminiszter már arról beszélta CNBC szerint, hogy a mostani alacsony árfolyamok kitűnő beszállási lehetőséget jelentenek a befektetőknek, hasonlóan alakult 1987-ben is.

Európában az MSCI gyűjtőindex dél körül 6,5 százalékos pluszban volt, ami így is csekély visszazárkózás, miután több mint 20 százalékot esett a megelőző négy kereskedési nap során.

Ázsiában marad a csapongás, Japánban a Nikkei 10 százalékot esett, majd egy nagy javítással 6 százalékra mérséklődött a napi mínusz. A Reuters szerint Ausztráliában ennél hektikusabb kerekedési nap még nem volt, az S&P/ASX200 mutató több mint 8 százalékot zuhant, majd 4,4 százalékos mínuszra visszazárt a kereskedés.

Az MSCI ázsiai gyűjtőindexe több mint 5 százalékot esett a reggeli kereskedésben, majd nagy nehezen felkúszott 0,1 százalékos pluszban zárásra.

Látszólag, ha ideiglenesen is, de megtette a hatását, hogy a világon szint mindenhol kamatot vágtak. Legutóbb a norvég jegybank vágott egy nagyot, előtte az amerikai Federal Rerserve egy kamatvágást követően néhány nappal jelentett be rendkívüli likviditásbővítést. A globális jegybanki hullámból talán az Európai központi Bank (ECB) lógott ki, ami ugyan bejelentett új pénzbőséget előidéző intézkedéseket, kamatot azonban nem vágott, és Christine Lagarde elnök szavai sem voltak túl megnyugtatóak.

Az Európai Bizottság elvileg kész minden támogatást megadni a járvány kezelésére, és alakul egy kormányközi gazdaságélénkítő koncepció is, amire nagyon várnak a piacok.

A bizakodó hangulat Budapestre is átragadt. A Budapesti Értéktőzsde BUX indexe a délutáni kereskedésben 5 százalékos pluszban volt. Minden blue chip pluszban kereskedett, leglátványosabban az OTP kapott erőre, ami 11 százalékos emelkedéssel nagyjából visszanyerte az előző napi óriási veszteségeket.

Erősödéssel nyitottak a New York-i indexek

A csütörtöki 9 százalékot meghaladó gyengülést követő korrekcióban több mint 4 százalék pluszban indítottak a New York-i tőzsde irányadó indexei pénteken. A 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 4,70 százalékos, az S&P 500-as mutató 5,16 százalékos, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 5,26 százalékos pluszban kezdett - írta az MTI.

A nagy nyugat-európai értéktőzsdék irányadó mutatói is erősödést jeleztek a New York-i tőzsdenyitáskor. Péntek délután fél háromkor a londoni FTSE-100 index 6,24 százalékos, a frankfurti DAX-30 index 5,29 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 6,59 százalékos pluszban állt.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1112 dollárt adtak a reggeli 1,1193 dollár után. A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedett. A Brent hordónkénti ára 1,26 dollárral (3,79 százalékkal) 34,48 dollárra nőtt, a WTI ára pedig 1,36 dollárral( (4,32 százalékkal) 32,86 dollárra emelkedett. Az arany unciánkénti ára 0,10 százalékkal (1,55 dollárral) 1588,75 dollárra csökkent.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!