A portfólió, amely a főleg kisbefektetők által kedvelt részvényekből lett összeállítva 61 százalékot hozott a tőzsdei mélypont óta, míg a hedge-fundok és a hagyományos befektetési alapok kedvenceinek számító papírok csak 45 százalékot emelkedtek - írja elemzésében David Kostin, a Goldman Sachs vezető amerikai részvénystratégája a Bloomberg tudósítása szerint. Úgy véli, a befektetőknek most az úgynevezett "érték-részvényekre" érdemes összpontosítaniuk.

Érték-részvénynek (value stock) az olyan papírokat szokás nevezni, amelyek különböző mutató alapján alulértékeltek, magas az osztalékhozamuk, alacsony az árfolyam/könyv szerinti érték hányadosuk, ugyanakkor kiszámíthatónak, stabilnak tűnik működésük. A piac rendszerint azért nem árazza magasabbra ezeket a papírokat, mert a cégekben nem látnak saját piacukon nagyon növekedési potenciált. Ezzel szemben a növekedési részvényeknél a befektetők inkább a cég várható növekedési kilátásian bíznak, s ezért hajlandók azokat magasabb árazások mellett is megvásárolni.

Az a forgatókönyv, hogy a vállalkozásoknak nem megy jól, miközben a Wall Streeten értelmetlenül inflálódnak az árfolyamok, elég félrevezető a jelenlegi helyzetben. Azt látjuk, hogy a kisbefektetői aktivitás erősítette azt a rotációt, amelyben a tőke a ciklikus és az érték-részvények irányába indult el - írja Kostin.

Egyébként nem csak a kisbefektetők által vásárolt részvények jó teljesítménye az első jele annak, hogy a mostani áresés során jelentősen megnőtt a magánbefektetők aktivitása a piacon az intézményekhez képest. Az elmúlt hetekben tapasztalható volt egy nagyobb megugrás a válság során csődöt jelentő részvények árfolyamában, az adatok szerint magánbefektetők kezdtek el tömegesen arra spekulálni, hogy megmentik ezen vállalatokat.

A Goldman szerint az elmúlt hónapok tőzsdei fejleményei nagyon szétzilálták a részvénypiacot árazás szempontjából, hatalmas rések tátonganak egyes papírok értékeltsége között. Ez jó lehetőséget teremthet az értékalapú befektetők számára, igaz, az út számukra is várhatóan rázós lesz. Az érték-részvényekben tapasztalt emelkedés ellenére az árazási mutatókban a szórás még mindig extrém módon magas a történelmi átlagokhoz képest. Az elmúlt hetek volatilis rotációja megmutatta, hogy mennyire nehéz a jónak ítélt befektetéseknél is a megfelelő időzítés - írta Kostin.

Az RBC Capital Markets stratégája, Amy Wu Silverman szerint eközben nagy kockázatot jelenthet a piac szempontjából, hogy a lezárások miatt nagyon sok olyan ember kezdett el otthonról tőzsdézni, akinek korábban nem volt kereskedési tapasztalata. A márciusi mélypont óta a múlt heti, egy nap alatt történt 5 százalékot meghaladó esésig szinte folyamatosan emelkedett a részvénypiac. A múlt heti esés ébresztő lehetett ezeknek az új beszállóknak is. A veterán befektetők már hozzászoktak ahhoz, hogy a piac rázós is tud lenni. Azonban ki tudja, hogyan reagálnak majd ezek az újdonsült korona-tőzsdézők az első komolyabb esésre - tette fel a kérdést a szakértő.

Szerinte ha valaki arra akar spekulálni, hogy ezek a befektetők is bajba kerülhetnek, akkor érdemes elgondolkodni július és augusztusi eladási opciók vásárlásán - tette hozzá Wu Silverman. Erre talán az olyan részvények lehetnek a legalkalmasabbak, amelyek különösen népszerűek ezen befektetők között, mint a Sony, az Apple, a Tesla és a Ford.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!