Zsiday: télen újabb, igen komoly gazdasági-egészségügyi problémák lehetnek

A vírusválság nem tesz jót a populista szájhősöknek, a járványt ugyanis nem lehet pár simulékony nemzetközi telefonhívással vagy magyarázkodással, propagandával megállítani - állapította meg Zsiday Viktor befektetési szakember.
Domokos László, 2020. augusztus 25. kedd, 07:55
Fotó: Pixabay

Úgy tűnik, hogy 2020 nem a populisták és autokraták éve. Lukasenko széke billeg, Erdogan Törökországa árfolyamválságban (egészen különleges szakértelemre vall, hogy nettó módon negatív jegybanki devizatartalékot tudtak összehozni), Bolsonaro nem túl népszerű, és Trumpot sem nagyon választják újra. Sőt, Putyin támogatottsága sem volt soha még ilyen alacsony - írta blogján a közgazdász.

Hiába keresel ellenséget, hiába vered a melled, hogy mekkora hazafi vagy, a vírust nem érdekli.

Szembejött a valóság - nemcsak egészségügyileg, hanem gazdaságilag is, márpedig ezek a populista-autoriter rezsimek általában addig tarthatóak fenn, amíg a gazdaság megy - jellemzően valamilyen külső körülmény hatására. Putyin rendszerét az egyre magasabb olajáraknak köszönhető életszínvonal-növekedés validálta, ám az olajárak 2015-ös összeomlása óta az orosz gazdaság beleesett a putyini pangásba. Lukasenko rendszere is elfogadható volt mindaddig, amíg az olcsó orosz olaj okozta relatív jólét tartott. A koronavírus-járvány pedig csak feltette erre a koronát.

Ezek a rendszerek a körülmények kedvező összejátszásának köszönhetően lesznek stabilak (növekvő olajár, nemzetközi fellendülés, valamely nagyhatalom pénzügyi támogatása, gigantikus EU-pénzek beáramlása), mert e külső tényezők gazdasági jólétet hoznak, ami elfeledteti az emberekkel az elnyomást.

A lakosság és egy idő után maguk a kormányzatok is elhiszik, hogy nem külső tényezőknek, hanem saját okosságuknak köszönhető a fellendülés, de ez csak a legritkább esetben van így

- fogalmazott Zsiday. Mihelyst a jólét meginog, e kormányzatok is nagy bajba kerülnek, hiszen az alapvetésük eleve az, hogy "jól éltek, cserébe kuss van". Ha azonban a jólét eltűnik, akkor a deal már nem fenntartható.

A koronavírus tehát két irányból is aláássa e struktúrákat: egyrészt gazdasági válságot hoz, másrészt e rendszerekben a szakértelem helyett a propaganda viszi a prímet, de egy vírus ellen az nem túl hatásos. Így kiderül a kormányzatok alkalmatlansága, és az, hogy a korábbi jó gazdasági eredmények sem saját tudásuknak, hanem gyakorlatilag a szerencsének voltak köszönhetőek.

Emiatt hoz törést 2020 a populista-autoriter rendszerekben, és nagyon nagy erőfeszítésre vagy direkt agresszióra van/lesz szükségük, hogy a korábbi status quo-t fenntartsák. S mivel véleményem szerint télen újabb, igen komoly gazdasági-egészségügyi problémák lehetnek, nincs még vége a történetnek - hangzik a konklúzió.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2020.08.25 12:06

Igy se keszulhetttek volna setagaloppra 22-ben, mert a 40%-os partkent eddig meg 2/3-ra is eleg volt, az onkormanyzati valasztason viszont igencsak meglatszott, hogy hatalmas buktakat tud okozni, ha beall az ellenzek 1 jelolt moge. Regnalo polgarmesterek es nem is feltetlenul rossz polgarmesterek mentek a levesbe, pedig hatalmas elonnyel erkeztek a valasztasra, hiszen mar maga a pozicio is elonnyel jart es a fidesz 100%-os mediauralma. Most kicsit nehezebb lesz, hogy a szennylapok szintjere sullyedt ujsagokban mar nem a kormany hazugsagai fognak megjelenni, hanem az ellenzeke. Mondjuk sokat nem is kell hazudni, eleg csak a valosaggal szembesiteni a nepet, amit eddig elhallgattak eloluk.

Pont egy valsag hianyzott, amit totalisan felrekezeltek. Munkanelkuli szazezrek es csaladjuk fog revansot venni nemcsak amunkajuk elvesztesen, hanem a rabszolgatorvenyek es minden orszagrombolasert, amit az utolso evtizedben elkovettek. Eurot es unios fougyeszseget szeretne a nep, de ezt a fidesz akadalyozza, blokkolja, elutasitja. Nem azt csinalja, amit a nep akar. Sok lesz ez a csuti g@cinek, megint vihetik leszedalni grazba.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.08.25 11:38

" télen újabb, igen komoly gazdasági-egészségügyi problémák lehetnek"
Ja. Télen sokan megbetegszünk, csak abban reménykedjünk, hogy a kedves vezérnek és körének ne legyen baja.
Téli gazdasági probléma a NER kastélyok fűtése, és az egyre inkább privatizálódó Balaton vízének fűtési költsége. Vagy ez idén még nem aktuális?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mizu11, 2020.08.25 10:44

Ez a fickó jó nagy marhaságokat hordott össze.
Sose felejtem el amikor azt bizonygatta, hogy jó az árfolyamnak a shortolás.
Persze nem biztos, hogy így is gondolta, talán akkor pont ez volt az érdeke.
?Lukasenko rendszere is elfogadható volt mindaddig, amíg az olcsó orosz olaj okozta relatív jólét tartott.? Ezt talán még ő sem gondolja komolyan.
Kívülről mozgatják a szálakat, és nem nehéz kitalálni mi lesz a jövő: káosz és anarchia. Jó példa Ukrajna v. az arab tavasz. De van akinek pont ez a jó, lehet a zavarosban halászni, nincs is annál jobb mint a semmiből sok pénzt csinálni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html