Az okok ismertek: a jegybank-kormányzat szupercsapat végtelen mennyiségű frissen teremtett pénzzel támasztotta meg 2020-ban a gazdaságokat, amely pénzosztást idén is folytatják, s ez várhatóan 2021-ben kirobbanó gazdasági növekedést okoz, de eközben megígérték, hogy kamatemelésről szó sem lehet még jó sokáig. Van tehát végtelen pénz és végtelen növekedés, aminek az eredője egyértelmű: minden piaci ár felrobbant, a réztől kezdve a búzán keresztül a részvényeken át a bitcoining. Ráadásul az emberek a sportfogadás és társas szórakozások helyett a tőzsde felé fordultak, különösen mert számos ország nagy összegeket utalt polgárainak a válság enyhítése céljából (Magyarország nem követte el ezt a hibát) - fogalmazott blogján a közgazdász.

A gazdaságpolitikusok - a kisbefektetőkkel karöltve - komoly buborékot teremtettek, ahol például a Tesla cégértéke több, mint az összes többi hagyományos autógyártó értéke együttesen, ahol a Bitcoin ára egy év alatt ötszörösére emelkedett, és a 2000 legnagyobb amerikai cég értéke 35 százalékkal van magasabban, mint a vírusválság előtti csúcs!

Elméletileg tehát minden tökéletes a piacok számára, ám a pozícionáltság, az extrém optimizmus bajt okozhat

- fogalmazott zsiday Viktor.

Ha nagyon sok befektető áll egy irányban, akkor elegendő lehet egy kis szikra, hogy mind megijedjenek, és a piac saját súlya alatt tud összeomlani, akár szinte ok nélkül is. Ennek egyik legismertebb példája az 1987-es tőzsdekrach, amikor a piacok hosszú és hatalmas emelkedés után hirtelen 30-50 százalékot estek pár hét leforgása alatt. Történt mindez annak ellenére, hogy a gazdaságban nem volt baj, később sem lett recesszió.

Most mind a kis-, mind a nagybefektetők extrém módon pozicionáltak, és attól tartok, hogy ez pár hónapon belül nagy bajhoz vezethet, ha hirtelen mindenki egyszerre akar kitettséget csökkenteni. Valószínűleg a legfelkapottabb dolgok a legsérülékenyebbek: zöld energia, nyersanyagok, bitcoin, kis kapitalizációjú részvények - véli a tőzsdei elemző.

Önmagában még az eufóriából nem lesz tőzsdei áresés vagy összeomlás, és a piacok gyakran sokáig tudnak emelkedni nagy optimizmus közepette is - pláne ha ilyen erős a fundamentális hátszél, mint most. Ám ritkán látható ekkora eufória és úgy gondolom, hogy valószínűleg nem tud sokáig fennmaradni. Tartok tőle, hogy a jelenlegi emelkedést akár már pár héten vagy néhány hónapon belül igen éles és mély (10-30 százalékos) korrekció követhet számos eszközben - hangzik a jóslat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!