Egészen másként látja a mostani, koronavírus járvány okozta tőzsdei zuhanást Charlie Munger, Warren Buffett befektetőtársa a Berkshire Hathaway élén. A 96 éves befektetési veterán a Wall Street Journalnak nyilatkozva azt mondta, a jelenlegi időszak az elővigyázatosság és nem a cselekvés ideje a befektetők számára.

Az előző krízis után nagyot kaszáltak

A Berkshire a 2008-2009-es pénzügyi válságot alaposan kihasználta, és jelentős készpénztartalékaiból nagyon kedvező áron jelentős mennyiségű Goldman Sachs és General Electric részvényt vásárolt, de más társaságokban is szerzett elképesztően olcsón részesdést.

Munger szerint most nem ezt teszik annak ellenére, hogy az S&P 500-as index jelenleg mintegy 20 százalékkal jár már február végi, mindenkori csúcsa alatt. Mindez ellentmondani látszik azoknak a híreknek, amelyeket szintén a WSJ szellőztetett meg április elején. Akkor ugyanis arról írtak, hogy Buffett kihasználhatja a tőzsdei áresést és alaposan bevásárolhatna a bajba került cégek részvényeiből.

Lecsap a tájfun

Olyanok vagyunk, mint egy hajó kapitánya, aki arra készül, hogy hamarosan lecsap a valaha volt legnagyobb tájfun. Csak túl akarunk jutni rajta, s ha lehet egy nagy adag likviditással szeretnénk ezt megtenni. Nem játszunk. Warren biztonságban akarja tudni a Berkshire-t, gondolva az olyan befektetőkre, akik vagyonának 90 százaléka a cégben van. Mi mindig a biztonságos oldalon akarunk maradni. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lépünk agresszívan, ha látunk egy lehetőséget. Azonban alapvetően konzervatívan járunk el, s a túloldalon így elég erősen kerülhetünk ki ebből - mondta Munger a lapnak.

Elmondása szerint egyelőre nem jelentkeztek náluk cégek amiatt, mert tőkére lenne szükségük. Úgy látja a tipikus reakció az emberek részéről, hogy egyszerűen lefagytak. Példaként a légitársaságokat említette, amelyek szerinte egyszerűen nem tudják, mit csináljanak. Tárgyalnak a kormánnyal, de Warrent még nem hívták. A cégek még nem láttak ilyet, a korábban elképzelt forgatókönyveikben ez a mostani lehetőség egyszerűen nem szerepelt.

Senki sem tud semmit

Munger ugyanakkor hozzátette, Amerikában senki sem látott még a mostanihoz foghatót. Mindenki találgatja, mi fog majd történni, de senki sem tud semmi biztosat. A lap megjegyzi, hogy a Berkshire-nek elég jó rálátása lehet arra, mi történik az amerikai gazdaságban, hiszen érdekeltségeik vannak vasúttársaságoktól kezdve az ingatlanszektoron keresztül a biztosítási szektorban és más iparágakban is. Ennek ellenére Munger nem akart találgatni, hogy milyen sokáig tart és milyen súlyos lesz a visszaesés.

A befektetési szakember szerint az biztos, hogy recesszióba csúszik az amerikai gazdaság. A kérdés csak az, hogy milyen mély lesz és meddig fog tartani. Ezt azonban senki sem tudja. Nem tartotta ugyanakkor valószínűnek, hogy egy következő nagy gazdasági válsággal kellene számolni, a kormányzati beavatkozások aktívan megakadályozhatják ezt. Van azonban más probléma, a pénznyomtatás kezd zavaróvá válni. Munger szerint a gazdaság előbb utóbb visszaáll, azonban nem valószínű, hogy hamar el lehetne érni a a foglalkoztatásnak azt a magas szintjét, ami a járvány előtt jellemző volt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!