Koronavírus: megvan a gazdasági vírusgyógyszer?

A gazdaságban ijesztően mély, ám helyes kezelés mellett viszonylag rövidebb távú mélyrepülés jöhet, ezt azonban 2021-től erős felívelés követhet - állapította meg Zsiday Viktor befektetési szakember.
Domokos László, 2020. március 9. hétfő, 10:26
Fotó: Napi.hu / Csernátony Csaba

Milyen hatása lesz a koronavírus-járványnak a gazdaságra? Egyelőre senki sem tudja, de van pár tény, amiből kiindulhatunk: Hubej tartományon kívül mintegy 1 százalék a halandóság, ami jelentősen alacsonyabb mint az első becslések; az extrém karanténnal Kínában sikerült gyakorlatilag teljesen leállítani a terjedést; valamint, tehát ez máshol is lehetséges, ám ennek ára az azonnali gazdasági összeomlás - írta blogján a közgazdász.

Ha mindenki egyszerre csinálná meg a "nagy karantént", akkor a világ egy hónap alatt túl lehetne ezen, de mivel ilyen szintű koordinációra képtelenek az országok, sőt számos ország szinte bármire képtelen, ezért a folyamat borzasztóan elhúzódhat. Ráadásul hiába oldotta meg a problémát Kína drákói erőfeszítéssel, ha más visszafertőzi, akkor kezdhetik az egészet elölről.

Emiatt a gazdasági összeomlás elhúzódhat, ahogyan a járvány itt-ott fellángol, majd az erőfeszítéseknek köszönhetően alábbhagy, majd újrakezdődik - mindaddig amíg nem lesz oltás és/vagy gyógyszer. Mindez pedig szükségessé fogja tenni, hogy a kormányzatok aktívan beavatkozzanak - véli Zsiday.

Ehhez van a mozgástér: a kormányzatok ugyanis bármekkora összeget elkölthetnek, és ha szükség lesz, rá el is fognak. Mindenképpen szükség lesz a különböző szektoroknak (ilyen a turizmus) nyújtott hitelek szinte automatikus meghosszabbítására kormányzati segítséggel/garanciaprogramokkal, állami áthidaló hitelekre, a bankszektor hitelei egy részének garantálására, újabb jegybanki hitelprogramokra, közvetlen vállalati kötvényvásárlásra, a fő kockázat ugyanis az, hogy a hirtelen bevételkiesés miatt a rövidtávú likviditási válság miatt számos cég csődbe megy.

Emellett a standard költségvetési élénkítésnek még számtalan formája lehetséges - erre példa Hongkong, ahol minden felnőtt állampolgár egyszeri, mintegy  400 ezer forintnyi összeget kapott. A költségvetési stimulus segíthet átvészelni azt a 3-9 hónapot, amelyet ki kell húzni, és ha kellően gyorsak lesznek a döntéshozók, akkor már 2021-től gyors növekedés indulhat újra a gazdaságban. A legfontosabb elkerülni a - főleg kis- és közepes - cégek hirtelen csődbemenetelét.

A gazdaságban tehát nagyon mély, ijesztően mély, ám helyes kezelés mellett viszonylag rövidebb távú (ám rosszabb esetben akár egész 2020-ban kitartó) mélyrepülés lehet, amit azonban 2021-től - vagy már hamarabb - erős felívelés követhet - szól a konklúzió.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2020.03.09 12:21

@tepsi:
Jelenlegi ismereteink alapján (WHO adatok) a betegségen átesettek 6%-a hal meg a szövődményekben, ha a maximális orvosi ellátást megkapta.
Az olasz adatok azért sokkal magasabbak, mert valószínűleg sokkal több fertőzött van, mint akikről most ezt tudják. Későn kezdtek hozzá a szűréshez, a védekezéshez és azt is nagyon bénán. Amikor felismerték, hogy egyáltalán komoly koronavírus fertőzés van, már több tucat, vagy akár több száz fertőzött volt. Ez egyértelműen kiderül, hogy csak az eset után kb. 2 héttel tudták visszakövetni a fertőzést a "nulladik" beteghez. És ez a baj!
Nálunk ez ma még viszonylag gyorsan megtörténik, pár nap alatt... Kevesebb járulékos fertőzést okoznak. Jó lenne, ha így maradna!
Éppen ma reggel írta egy Milánóban élő magyar, hogy az olasz egészségügy telítődött, valószínűleg már nem tudnak több beteget intenzív ellátásban részesíteni = a halálozások ugrásszerűen nőni fognak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2020.03.09 12:06

Ne a gazdasági gyógyszer legyen meg, hanem a biológiai védőoltás. Ne már megint a félrebeszélős liberális tüneti kezelésre koncentráltassanak minket!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2020.03.09 11:08

"Hubej tartományon kívül mintegy 1 százalék a halandóság" Akkor délolaszban miért hal meg azoknak a harmada akik átestek a fertőzésen. A kínai központi pártbizottság utasítására kozmetikázzák az adatokat. Nyilván úgy nem nagyon tudnak csalni hogy kevesebb halottat vallanak be, hanem inkább sokkal több gyógyultról számolnak be, hogy a statisztika jó legyen. Tegyük fel például van 300 fertőzött, amiből 200 gyógyult, száz halott. Azt hazudják hogy volt ezer fertőzött, amiből kilencszáz gyógyult, száz halott. Mindjárt jobb a túlélési statisztika ugyanannyi halálozás mellett.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html