A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 439,13 pontos, 1,13 százalékos emelkedéssel, 39 191,11 ponton zárt szerdán. A részvénypiac forgalma 11,9 milliárd forint volt, a vezető részvények a Magyar Telekom kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

A BUX az európai és a tengerentúli piacokat is felülteljesítette. Ezt részben a forint gyengülése okozta, részben pedig azzal függ össze, hogy a magyar piac a keddi gyenge teljesítményét korrigálta szerdán - mondta Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője az MTI-nek. Bár egyedi hír egyik vezető részvényről sem érkezett, azonban az OTP, a Mol és a Richter is emelkedni tudott.

A Mol 24 forinttal, 1,19 százalékkal 2036 forintra erősödött, 3,0 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 160 forinttal, 1,35 százalékkal 12 040 forintra nőtt, forgalmuk 5,8 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama nem változott, 382 forint volt, forgalma 119,5 millió forintot tett ki.

A Richter-papírok árfolyama 65 forinttal, 0,91 százalékkal 7245 forintra erősödött, a részvények forgalma 1,6 milliárd forintot ért el.

A BUMIX 3479,14 ponton zárt szerdán, ez 24,53 pontos, 0,71 százalékos emelkedés a keddi záráshoz viszonyítva.

Vegyesen zártak a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek

Túlnyomórészt lemorzsolták napi veszteségeiket az európai részvényindexek a szerdai zárásra, a nap nyertese több mint 1 százalékos emelkedéssel London volt, miután Nagy-Britannia a világon elsőként engedélyezte a Covid-19 betegség elleni amerikai-német védőoltás kereskedelmi forgalomba történő hozatalát - írta az MTI.

A londoni FTSE-100 index 1,23 százalékos, a párizsi CAC-40 index 0,03 százalékos, a madridi IBEX pedig 0,98 százalékos pluszban, míg a frankfurti DAX-index 0,52 százalékos, a milánói FTSE MIB pedig 0,58 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,05 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,02 százalékkal csökkent, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,11 százalékkal esett.

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) szerdán jelentette be, hogy engedélyezte az amerikai Pfizer és a német BioNTech vállalatok által az új típusú koronavírus ellen közösen kifejlesztett oltóanyag forgalmazását. A brit kormány 40 millió adagot rendelt az oltóanyagból, ami húszmillió embernek, a brit lakosság csaknem egyharmadának lesz elegendő. A vakcina forgalmazása a jövő héten kezdődik meg az Egyesült Királyságban.

Frankfurtban viszont rontották a hangulatot azok az értesülések, miszerint a kormány azt tervezi, hogy január 10-ig meghosszabbítja az éttermekre és szállodákra vonatkozó korlátozásokat. Ez azt jelenti, hogy hosszabb ideig lesz nyomott a gazdaság aktivitása, ami hatással lesz egyebek között a munkanélküliségre, a jövedelmekre vagy éppen a vállalati csődökre.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,01 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 0,16 százalékos mínuszban, míg az S&P 500-as index 0,05 százalékos pluszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajféleség, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul.

A februári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 2,02 százalékos pluszban, 48,38 dolláron, a januári szállítású WTI pedig 2,27 százalékos nyereségben, 45,55 dolláron forgott fél hat után.

Az árakat felfelé hajtja, hogy a piacok reményei szerint az OPEC+ csoport tagjai - a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai és szövetségeseik, élükön Oroszországgal - csütörtökre tervezett tárgyalásaikon megállapodnak a kitermelés korlátozásának meghosszabbításáról.

Az azonnali jegyzésekben az arany unciánkénti ára 0,75 százalékkal, 1828,40 dollárra, a februári szállítású aranyé pedig 0,72 százalékkal, 1832,10 dollárra nőtt a New York-i árupiacon.

A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1290 dollárt adtak, 0,17 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!