A hét első napján a Dow 0,3 százalékos veszteséggel 11 407 ponton, az S&P 500 pedig 0,2 százalékos mínusszal 1223 ponton állt. A Nasdaqnak valamivel jobban teljesített, bár így is a pénteki záróértékéhez közel, 2580 ponton zárta a kereskedést. Ezzel éppenhogy átcsúszva a pozitív zónába mindössze 0,04 százalékos nyereséget ért el.

A Dow legrosszabban teljesítő részvénye a Boeing volt 1,5 százalékos értékvesztéssel. A vállalat pénteken több ügyfelével közölte, hogy a 787-es Dreamliner megrendeléseivel 10 hónapot késik.

A Fed múlt héten bejelentett mennyiségi könnyítését követő erős rally után a mostani visszaesést egy lélegzetvételnyi szünetnek titulálták elemzők. Mivel a héten nem várható sok piacmozgató esemény, ezért szakértők enyhe profitkivételt valószínűsítenek a „túlvásárolt" részvénypiacokról.

A Marketwatch szerint azonban a gyengülés annak is köszönhető, hogy befektetőkben felmerült a Fed élénkítő csomagjának túlárazása főleg annak fényében, hogy néhány eurózónás tagállam pénzügyi helyzetét illetően is megmaradtak a bizonytalanságok.

Befektetők attól is tartanak, hogy a Fed mennyiségi könnyítése a nyersanyagárak emelkedésében is le fog csapódni. Emiatt biztonságos befektetések felé mozdulva hétfőn az arany történelmi csúcsot döntött:  egy uncia (31,1 gramm) arany ára azonnali jegyzésre 0,4 százalékkal 1400,7 dollárra emelkedett a londoni fémtőzsdén.

Az európai szuverén adósság miatti aggodalmak következtében az euró 1,3941 dollárra gyengült a zöldhasúval szemben, miközben a dollár index, amely az amerikai deviza teljesítményét követi hat másik rivális devizával szemben, 0,6 százalékkal emelkedett.


Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!