Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Marek Chrzanowski azután nyújtotta be lemondását, hogy a Getin Noble Bank (GNB) tulajdonosa, Leszek Czarnecki hivatali visszaéléssel vádolta meg őt, és egy hangfelvétellel alátámasztva ügyészségi bejelentést tett ellene. A lengyel főügyész közölte, hogy az ügyben nyomozást rendelt el.

A KNF lemondott vezetője tagadja a vádakat, lemondását már elfogadta a lengyel kormányfő.

Pénteken a varsói tőzsde 1,58 százalékos gyengüléssel zárt, a banki részvények mozgását követő almutató 3,95 százalékos mínuszban fejezte be a napot.

A vezető lengyel bank, a PKO Bank Polski részvényára például 5,58 százalékkal esett, a korrupciós ügyben érintett Getin, a kilencedik legnagyobb lengyel pénzintézet árfolyama pedig 17,5 százalékkal, 0,33 zloryra (1 zloty=74,86 forint) zuhant. A Getin árfolyama az év eleje óta több mint 75 százalékkal esett.

A gyengülés annak ellenére következett be, hogy Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a kedélyek lehűtése céljából pénteken ismertette a legfrissebb banki stressztesztet, amely megfogalmazása szerint azt mutatja, hogy "kiváló" az ágazat állapota.

Marek Chrzanowski, a bankfelügyelet elnöke azután jelentette be távozását, hogy a Gazeta Wyborcza lengyel balliberális napilap keddi számában megírták: a Getin Noble Bank tulajdonosa szerint a KNF elnöke márciusban bizonyos ellenszolgáltatás fejében a bankfelügyelet "jóindulatú hozzáállását" ígérte neki.

Az utóbbi időben nehézségekkel küszködő, átalakítás előtt álló GNB tulajdonosának állítása szerint Chrzanowski azt javasolta, hogy cserébe a bank alkalmazzon egy általa megnevezett jogászt, akinek hároméves díja a Gazeta Wyborcza szerint mintegy 40 millió zlotyt (mintegy 3 milliárd forint) tenne ki. A Chrzanowskival folytatott beszélgetést a banktulajdonos rögzítette, s a hangfelvétel alapján ügyészségi bejelentést tett.

A korrupciós ügy hullámai elérték a lengyel központi bankot is. Adam Glapinski, a jegybank vezetője pénteken cáfolta, hogy távozna hivatalából. Előzőleg a Fakt című lengyel bulvárlap arról számolt be, hogy értesülései szerint vezető politikusok egyeztetnek a jegybank vezetőjének a jövőjéről.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!