Régóta nem, pontosabban 1999 óta nem zártak ilyen rossz évet a globális kötvénypiacok, mint az idei, miután a berobbanó infláció alaposan betett az eszközosztálynak, amely kifejezetten allergiás az emelkedő árakra. A Barclays befektetési bank globális aggregát kötvényindexe, amely a világ mintegy 68 billió dollárnyi államkötvényének a teljesítményét hivatott mérni, 4,8 százalékkal esett eddig az év eleje óta a Financial Times elemzése szerint.

Az esés nagyrészt két az államkötvények piacán végigsöprő eladási hullám hozta össze. Év elején a befektetők még azért igyekeztek megszabadulni hosszabb lejáratú államkötvényeiktől, mert hittek a refláció eljövetelében. Ez olyan beinduló gazdasági növekedést jelent, amely során az infláció magasabb szinten ragad, s a jelek szerint ebben igazuk is lesz. Ősszel pedig, amikor a Fed és több más jegybank is jelezte, az inflációs nyomásra válaszul kamatemelésre készül, a rövidebb lejáratú kötvényeknél kezdtek heves eladásokba.

Az Egyesült Államokban, amely a teljes globális kötvénypiac egyharmadát adja, az infláció novemberben 40 éves csúcsára futott 6,8 százalékon, s eközben a 10 éves amerikai államkötvények hozama az év eleji 0,93 százalékról 1,49 százalékra emelkedett (a kötvényeknél a hozam és az árfolyam ellentétesen mozog, egy akkora hozamemelkedés nagyjából 4 százalék körüli árfolyamesést jelent.) A kétéves kötvények hozama 0,12 százalékról 0,65-ra kapaszkodott eközben).

Véget ért a 40 éves szárnyalás

Nem nagyon lehet senki sem meglepődve azon, hogy a kötvények nem bizonyulnak jó befektetésnek egy olyan környezetben, ahol az infláció 6 százalékon pörög. A rossz hír az, hogy a következő év is elég gázosnak néz ki. Lehet, hogy további sokkok érik a piacot ha a központi bankok a vártnál gyorsabban lépnek és eközben nem tűnik úgy, hogy a kockázatosabb kötvények attraktívan lennének árazva - mondta James Athey, az Aberdeen Standard Investments portfólió-menedzsere a lapnak.

A mostani gyenge év egy elképesztő emelkedő széria befejezését jelentheti a globális kötvények számára. 40 éve tart a bikapiac a kötvénypiacon, ezalatt a globális kötvények mindössze egy mínuszos évet zártak, 1999-et. Akkor 5,2 százalékot estek a kötvények. A mostani rossz teljesítmény ellenére persze vannak olyanok, akik szerint nem ért véget a kötvények diadalmenete, még a kamatemelések árnyékában sem.

A hosszabb távú hozamok március óta esnek, hiába kezd a piac jövőre három Fed kamatemelést is beárazni az EKB kötvényvásárlásainak leállítása mellett. A kötvényhívők szerint ha a jegybankok túl gyorsan emelnek, az lassítja a gazdasági kilábalást és masszív korrekciót indíthat le a részvénypiacon, aminek a vége ismét csak a kamatok csökkentése lehet. Ennek jele lehet az, hogy a hosszú hozamok az utóbbi időben eléggé ütésállónak bizonyultak.

A magyar kötvényeken lehetett az egyik legtöbbet bukni

A kötvénypiac idei meglepetésével eközben a jelek szerint a feltörekvő piacok tudtak szolgálni. Annak ellenére, hogy idén a szigorodó nagy jegybankok miatt nem sokat vártak ezektől a kötvényektől, nem egy elég masszív pozitív hozamot tudott felmutatni. Persze ebben néhány esetben a dollárbefektetők szemszögéből nézve nagy szerepe volt az adott deviza árfolyam-alakulásának is, a kínai jüan felértékelődése például sokat segített a kínai kötvények 5,6 százalékos hozamában. Ugyanakkor a dél-afrikai kötvénypiacon bezsebelhető 8,6 százalékos hozamban kisebb szerepe volt a rand árfolyamváltozásának.

A magyar kötvénypiac pocsék teljesítménye azonban mindkét tényező együttes jelenlétének volt köszönhető. A gyenge forint és a magyar kötvényhozamok emelkedése egyaránt szerepet játszott abban, hogy a hazai kötvénypiac a három legrosszabbul teljesítő közé került az idén a Bloomberg összesítése szerint. Nálunk rosszabbul csak a perui és a chilei kötvények hoztak, dollárban a magyar papírokon 10,9, utóbbi két ország állampapírjain 12,2 és 16,1 százalékot lehetett eddig idén bukni (a dollárral szemben mintegy 10 százalékot veszített idén értékéből a forint). Nem véletlen, hogy mindhárom ország jegybankja idén jelentősebb kamatemelési ciklusba kezdett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!