Kissé módosul is, de összességében a jelenlegihez hasonló képet mutat majd a kereskedés menete december 6-tól a Budapesti Értéktőzsdén, amikor tervek szerint elindul a régi MMTS rendszer után a kereskedés az új, Xetra rendszerrel. A részvénypiacon a "Prémium" illetve "Standard" kategóriában szereplő instrumentumok, a tőzsdei részvényforgalom zömét adó papírok esetében továbbra is folyamatos kereskedéssel zajlik a nap, amelyet a jelenlegihez hasonlóan a nap elején és végén egy-egy aukció nyit meg és zár le a nyitó- és záróár meghatározására.

Ugyanakkor a technikai bevezetéssel piacra került részvények kereskedését bonyolító "T" kategóriában megszűnik a folyamatos kereskedés, és e helyett naponta több alkalommal aukcióra kerül sor. Ez a modell jobban illeszkedik azon értékpapírok kereskedéséhez, ahol bármilyen okból - jelen esetben a közkézhányad hiányában - nem tud kialakulni kellően likvid kereskedés. Ugyanez a modell váltja fel a folyamatos ajánlati könyves kereskedést a hitelpapírok és a befektetési jegyek piacán is.

Cégünk számára fontos pozitív változás, hogy a certifikátok és warrantok kereskedése az új folyamatos aukciós kereskedési modellben valósul meg, amelyben garantált, hogy az ügyfelek csak az árjegyző jelenlétében tudnak kereskedni a termékekkel és akkor is csak az árjegyző által kvótolt eladási és vételi ajánlati árak között. Így biztosítható, hogy az ügyfelek ne kössenek olyan áron certifikát vagy warrant ügyletet, amely nem következne a mögöttes termék adott pillanatnak megfelelő árazásából - mondta Ráner Géza, az Erste Befektetési Zrt. ügyvezető igazgatója.

Ami inkább érdekes változást hozhat a kereskedés képében - amint arról már korábban szó volt - az a felfüggesztési szabályok megváltozása, az úgynevezett volatilitási limitek bevezetése. A jelenleg működő MMTS rendszer kettős féket használ a nem kívánt szélsőséges ármozgások kiszűrésére a piacon. Egyrészt ha 10 százalékot elérő, vagy meghaladó elmozdulás következik be az adott termék árfolyamában, a kereskedést egy rövid időre szüneteltetik. Másrészt a Prémium kategóriában, illetve a BUX index kosarában szereplő részvények esetében 15, a többi papírnál 20 százaléknál nagyobb ármozgást a rendszer az ajánlatok bevitelének korlátozásával amúgy sem tesz lehetővé.

Az ajánlatok bevitelének korlátozása a Xetra rendszerben is megmarad, azonban az átmeneti felfüggesztések helyét a statikus, illetve dinamikus volatilitási limitek veszik majd át.

A dinamikus volatilitási limit az előző kötéshez képest vizsgálja a soron következő kötést. Ha az egy előre meghatározott mértékben (általában 1-2 százalék) eltér az előző ártól, akkor a kereskedési rendszer még a kötés előtt megszakítja a kereskedést néhány percre, és egy aukciót indít az adott értékpapírban. Az aukció keretében valamennyi piaci szereplő lehetőséget kap, hogy az adott áron, vagy akár annál jobb áron üzletet kössön.

A statikus limit ugyanilyen módon működik, de ott a viszonyítási alap nem az utolsó kötés ára, hanem az utolsó aukciós kötés ára. Az új rendszer egyértelmű előnye, hogy még a szélsőséges ármozgást kiváltó kötés előtt megállítja a kereskedést, és lehetőséget teremt, hogy arra az egész piac reagáljon.

A XETRA rendszer szofisztikáltabb, biztonságosabb megoldást kínál az ármozgások limitálására, mint az MMTS, mert már az ajánlat bevitelekor visszajelez a rendszer, ha az ajánlat bevitele volatilitási szakaszba vinné a papír kereskedését - mondta Ráner Géza. Így kiküszöbölhető az ún. fatfinger (kövér ujj) jelenség is, azaz az elgépelésből adódó hibák. Az ársávok meghatározásakor a BÉT úgy járt el, hogy a volatilitási szakasz ne legyen túlságosan gyakori esemény. Reméljük, hogy a napi 15, illetve 20 százalékos ajánlatbevitel ár limit idővel eltűnhet, így még nagyobb árelmozdulásokat is le lehet kereskedni - tette hozzá.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!