Üzemi és árbevétel szinten a portfolio.hu várakozásainál jobb számokat tett közzé a Richter a második negyedévre, azonban a nettó profit kevesebb lett a pénzügyi veszteségek miatt. A második negyedévben az árbevétel 75,0 milliárd forint lett, ami 6 százalékkal jobb a várakozásknál, így a fedezeti szint emelkedésével a 13,2 milliárd forintos üzemi profit 15 százalékkal lett magasabb a konszenzusnál.

A 8,5 milliárd forintos nettó profit már 5 százalékos elmaradást mutat a vártnál magasabb pénzügyi veszteség miatt.

A Richter-csoport árbevétele 2011 első félévében 145,9 milliárd forintot ért el (542,2 millió euró) tett ki, amely 6,3 százalékos (euróban mérve 7,5 százalékos) emelkedést jelent 2010 azonos időszakához viszonyítva. A csoport szinte mindegyik kiemelt régióban, így a FÁK országok többségében, az Európai Unióban és Magyarországon növekedést tudott elérni - emeli ki a cég kedden közzétett második negyedéves nemzetközi számvitelek szerint készült gyorsjelentése. Magyarországon 2011 első félévében 19,2 milliárd forint (71,3 millió euró) árbevételt realizált a cég csoport amely 10,8 százalékos (euróban mérve 11,9 százalékos) növekedést jelentett a tavalyi év hasonló időszakához képest. A gyorsjelentés szerint az elmúlt két évben bevezetett készítmények forgalma ellensúlyozta a gyógyszerpiaci szabályozás legutóbbi változtatásaiból eredő negatív hatásokat.

Az export árbevétel 2011 első félévében 470,9 millió euró volt, ami 6,8 százalékos növekedés a bázis időszakhoz képest. A FÁK-tagállamokban 18,7  százalékos (dollárban kifejezve 26,9 százalékos) volt a növekedés. Az Oroszországban és Ukrajnában elért jelentős forgalombővülés meghaladta az egyéb tagköztársaságokban realizált árbevétel csökkenést. Az Európai Unió országaiba 5,3 százalékkal nőttek az eladások elsősorban az EU15 régióban elért forgalombővülésnek köszönhetően, amelyet némileg ellensúlyozott a romániai nagy- és kiskereskedelmi szegmens csökkenő értékesítése. Az USA régió értékesítése dollárban számítva 31,7 százalékkal csökkent 2011 első hat hónapjában. Az egyéb országok régióban 2011 első félévében a forgalom euróban 20,5 százalékkal nőtt.

Az üzleti eredmény 2011 első félévében 23,4 milliárd forint lett 21,3 százalékkal alacsonyabb a 2010 azonos időszakában elért értéknél. Euróban számítva 22,4 millió eurót tett ki, ami 20,5  százalékos csökkenéstjelentett. Az üzleti eredmény alakulásában jelentős szerepet játszott a működési költségekben bekövetkezett nagymértékű növekedés, amely elsősorban az értékesítési és marketing tevékenységgel függ össze - írja a Richter. Az üzleti eredményhányad 2011 első hat hónapjában 16,0 százalék volt, amely visszaesést jelent a bázisidőszaki 21,7  százalékához képest. Az adózott eredmény 19,8 milliárd forint volt, ami 48,2  százalékos csökkenést jelent a bázisidőszakhoz viszonyítva. A visszaesés a magasabb működési költségek mellett a pénzügyi tevékenységből származó veszteségnek tudható be.

A teljes részvényszámra vetített egy részvényre jutó eredmény a rendkívüli és egyszeri tételek nélkül számítva 2011 első félévében 1056 forint volt.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!