Közel 30 éve nem volt ilyen - kezdhetünk aggódni?

Olyan magasra emelkedett az optimizmus az amerikai befektetők körében, amire 27 éve nem volt példa. Utoljára 1987-ben láttunk ilyet, néhány hónappal a krach előtt.
Napi.hu, 2014. szeptember 8. hétfő, 09:40
Fotó: Reuters

Hatalmasra nőtt az optimizmus az amerikai befektetők körében, legalábbis erre utalnak az Investors Intelligence Services e heti, friss felmérésének adatai. A közel kétszáz amerikai tőkepiaci tanácsadó által javasolt portfóliót vizsgáló felmérésben a szakértők 56,1 százalékra javasolja azt előfizetőinek, hogy vásároljanak részvényeket. Eközben a részvényeladásra bátorító elemzők tábora 13,1 százalékosra apadt. Utoljára 1987-ben, néhány hónappal a krachot megelőző időszakban volt ennyire kevés pesszimista tanácsadó a felmérés történetében - emeli ki a CNBC.com tudósítása.

Ezzel a felmérés bull/bear hányadosa elképesztő magasságba, 4,25-re emelkedett. A felmérés adatait azért érdemes figyelemmel kísérni, mivel a 3-3,5 feletti értékek az esetek többségében lokális piaci tetők közelében szokott kialakulni. Így a mostani optimizmus az ellentét analízisben hívők szerint komoly figyelmeztető jelként értékelhető. Ugyanakkor a portálnak nyilatkozó szakértők kiemelik, az, hogy a piac szélsőségesen optimista, önmagában még nem ok arra, hogy a több éve tartó bikapiaci végét várjuk. Az elmúlt egy évben az Investors Intelligence felmérésre egyébként jellemzően szélsőségesen magas optimizmust mutató értékeket vett fel.

S&P 500 alapú CFD
Alfatrader


Mark Hulbert, a Marketwatch szakértője eközben arról értekezett a portálon, hogy a saját mérőszámai szerint a befektetők nem annyira optimisták, mint amire az előbb említett felmérés adatasi utalnak. A saját cége által szintén a tőkepiaci hírlevélírók javaslatai alapjáén számított HSNSI index értéke jelenleg csak 51,4 százalékon áll. Ez az érték azt jelenti, hogy az átlagos amerikai tőkepiaci tanácsadó csak az ügyfelek portfóliójának 51,4 százalékát tartaná részvényekben, a maradékot inkább készpénzben tárolná. Ez az érték alacsonyabb, mint a nyár közepi lokális csúcson mért 66 százalék feletti érték, s szerinte a piac rövidtávú kilátásait tekintve jó jel, hogy magasabb indexérték kisebb optimizmussal párosul.

A profi befektetők eközben nem pozicionálják durván magukat az emelkedés irányában, erről tanúskodik az NAAIM, az amerikai aktív alapkezelők szövetségének felmérésre. Eszerint az általuk kezelt portfóliók átlagos vételi kitettsége az S&P 500-as index irányában mindössze 78 százalék. Itt magas értékekről 85-90 százalék felett szokás beszélni. Az augusztusi felmérésekben egyébként 50 és 55 százalék között ingadozott ez az érték.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tever kneif, 2014.09.08 10:36

Kezdhetünk aggódni: megint jön az összeomlás?

Nem szegyen a nyereseget a tözsden idöben realizalni!!!

EMLEKEZZ !

Kapitális összeomlást jósol a svájci guru
2014. július 9., szerda 14:03
Kitart nagy tőzsdei összeomlást előre jelző jóslata mellett Marc Faber svájci befektető annak ellenére, hogy az elmúlt két évben megfogalmazott sötét prognózisai nem jöttek be. Minél később durran ki...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

illiber, 2014.09.08 10:34

...egymás pénzét lehet elnyerni ,a fán nem terem ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html