Közel 40 milliárdért szállt ki a Molból a nagybefektető

Mintegy 3,4 milliárd koronás (39,1 milliárd forint) bevételre számít a Cseh Energetikai Művek (CEZ) a tulajdonában lévő 7,5 százalékos Mol részvénycsomag eladásából - közölte Ladislav Kríz, a CEZ szóvivője pénteken Prágában.
Papp Zsolt, 2017. március 31. péntek, 13:41
Fotó: Napi.hu

A CEZ leányvállalata, a CEZ MH B.V, 2007-ben szerezte meg a Mol részvénycsomagot, amikor a két energetikai csoport szerződést kötött közös gázalapú erőművek építéséről, amely azonban végül nem valósult meg. A CEZ és a Mol ugyanis később arra az álláspontra jutott, hogy a villanyáram csökkenő ára miatt a gázerőmű építése nem fizetődne ki. A közös tervek kútba esésével a CEZ számára a Mol részvények birtoklása már nem stratégiai fontosságú.  A CEZ MH B.V. ezért 2014-ben kötvényeket adott ki, amelyek tulajdonosai most ezeket a CEZ tulajdonában lévő Mol részvényekre cserélhetik ki - írja az MTI.

A szóvivő szerint a CEZ szerda este közölte mindezeket az információkat a kiválasztott érintettekkel, az ajánlattétel ideje csütörtökön este járt le, de egyenlőre nem tudni, kik tettek ajánlatokat, és milyen döntések születtek. Az egész tranzakció befejezésének feltétele az értékpapírok visszavásárlásának lezárulása.

A cseh energetikai cég menedzsmentje meg van győződve arról, hogy a Mol részvények eladása, illetve a CEZ értékpapírok visszavásárlása kellően átgondolt és jó időben hozott döntés. "A Mol részvények értéke januárban darabonként majdnem 21 200 forintot ért el, ami az elmúlt hat év legmagasabb ára és továbbra is ennek a szintnek a közelében mozog. A tranzakció időzítését ezért optimálisnak tartjuk" - mondta Ladislav Kríz telefonon az MTI tudósítójának.

A Hospodárské Noviny című cseh gazdasági napilap szerint a CEZ nyeresége az utóbbi években főként az alacsony áramárak következtében folyamatosan csökken. A csoportnak ezért pénzre van szüksége, s a Mol részvénycsomag értékesítése jó bevételnek számít.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

George Lukacs, 2017.03.31 14:31

Ennyibe kerül majd a Nemzetnek, hogy megvásárolja a MOL részvényeket.

Olcsóbb, mint a seggrepuszis orosz meló.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html