Idén a vállalati profitok elérhetik a négy évvel ezelőtti rekordszintet, s bár az akkori csúcsokhoz képest az árfolyamok egyes esetekben még érezhető elmaradást mutatnak, igencsak magas bázis épül - mondta a Napi Gazdaságnak Ad van Tiggelen, az ING Investment Management vezető stratégája.

Ezáltal viszont a továbbiakban lényegesen visszaeshet a pozitív profit meglepetések előfordulásának aránya is, hiszen a magas nyereségek kigazdálkodásához a nyereségkulcsok is csúcsra járnak. A szakember ezért az eddig jól teljesítő ciklikus (ipari és technológiai) részvények portfólión belüli fokozatos csökkentését javasolja a befektetőknek azzal a kikötéssel, hogy kedvező hangulatban egy-két hónapig még jól teljesíthetnek. (Kockázati tényező lehet a nyáron szokásosan alacsonyabb forgalom folytán megugró volatilitás.)

A stratéga szerint hosszabb távon fel kell készülni arra, hogy a részvénybefektetések hozama egy számjegyűre, átlagosan 6-7 százalékosra zsugorodik. Ettől függetlenül nem feltétlenül meggyőződésből, hanem jobb híján továbbra is érdemes részvényekbe fektetni. Tiggelen szerint érdemes fokozatosan növelni az osztalékpapírok részarányát, amelyek árfolyama az elmúlt évben lemaradt a nagy fellendülésben.

Mint fogalmazott, ezek ugyan nem túl izgalmasak, ám legalább 4-6 százalékos biztos hozammal kecsegtetnek az osztalékok folytán. Iparági bontásban a telekom-, a gyógyszer- és az olajszektor papírjait ajánlja felülsúlyozásra a stratéga. A hagyományosan jó osztalékpapíroknak számító közműcégeket viszont az elöregedő infrastruktúra beruházási igényei és a már most csökkenő eredménykilátások miatt nem ajánlja Tiggelen.

Kockázatok persze a felülsúlyozásra javasolt iparágaknál is vannak. A telekommunikációs vállalatoknál az üzleti modell egyre gyorsuló ütemben válik túlhaladottá, míg a gyógyszercégeknél is inkább a költségcsökkentő intézkedéseknek volt köszönhető az utóbbi időben az eredményjavulás (bár ez a telekomcégekre is igaz), így felmerülhet az osztalékszintek fenntarthatóságának kérdése.

A kötvénypiacon a szűkülő szpredek miatt már kisebb a játéktér, a stratéga elsősorban az eurózóna magállamainak (így például Hollandia) államkötvényeit, megbízható vállalati kötvényeket, illetve tapasztaltabb játékosoknak senior banki kötvények vételét javasolja. Ezen felül érdemes lehet ismét feltörekvő (elsősorban ázsiai és latin-amerikai) országok államkötvényeit jobban szemügyre venni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!