Közel egyéves csúcson a forint

Péntek délben meglódult a hazai deviza, elesett a 247-es eurókurzus is.
NAPI Online, 2008. május 16. péntek, 15:47
Fotó:

A forint péntek délelőtt tovább erősödött az euróval szemben, elérve a 248,80-as támasz-szintet, majd délben a Bloomberg adatai szerint egy hirtelen mozdulattal egészen a következő támaszig, 247,20-ig esett. Ez már keményebb határnak bizonyult, de nem sokáig: délután fél négy tájban 246,60 volt az ár - ilyen erős forintra tavaly nyár óta nem volt példa.

A régió erősödése miatt a forint árfolyama is erősödött az euró ellenében, mondta el a Napi Online-nak Geszti Pál, az ING tradere, aki szerint a hazai fizetőeszköz tovább erősödhet. Úgy véli, hogy a 244,70-nél elég erős támasz lehet, hiszen a forint 2007-ben sokáig nem tudta áttörni ezt a szintet. Ugyanakkor a sáv eltörlése óta nincs, ami megállítsa az erősödést, így a forint ennél is izmosabbá válhat. Geszti ugyanakkor fundamentálisan továbbra sem látja igazoltnak ezt az árfolyam-szintet.

A lengyel zloty kivételével a feltörekvő piaci devizák is száguldanak pénteken a bankközi piacokon. A török líra kéthavi csúcsot döntött a dollárral szemben azt követően, hogy a török jegybank tegnapi kamatdöntő ülése után jelezte: a mostani fél százalékpontos emeléssel megtört kamatcsökkentő trendnek hosszabb időre vége szakadhat. A központi bank ugyanis az infláció letörését nevezte meg legfőbb feladatának, így valószínű, hogy az Európában már most legmagasabb (15,75 százalékos) irányadó kamat tovább emelkedhet Törökországban.

A líra árfolyama a dollárral szemben a Bloomberg szerint 1,3 százalékkal mérséklődött koradélutánig, ezzel március közepe óta a török deviza a legerősebb a zöldhasúval szemben azt követően, hogy a hét folyamán már 3 százalékot erősödött.

A szlovák korona is újabb csúcsot döntött az euróval szemben pénteken a kedvező regionális hangulat hatására; az ötödik napja erősödő korona pénteken 31,49-en állt a jövő évben Szlovákiában is bevezetésre kerülő összeurópai fizetőeszközzel szemben.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK