Az előző időszakhoz képest az elmúlt évben százmillió forinttal, 4,6 milliárd forintra csökkent az IBUSZ árbevétele, a társaság négy üzletága lényegében teljesítette a bázisidőszaki számokat. Közel harmadára esett viszont vissza az egyéb bevételekből származó tétel. Köszönhetően egyrészt annak, hogy 2000-ben jelentős ingatlan eladások növelték az összeget, másrészt jelentős céltartalékokat tudott tavaly felszabadítani a társaság. Az inflációt meghaladó ütemben nőttek viszont a személyi kiadások miután a béreket 15 százalékkal emelte a vállalat. Az üzemi eredmény végül a korábbi 600 millió forint helyett tavaly ennél 20 százalékkal kevesebbet, mintegy 476 millió forintot tett ki, igaz ebben az is szerepet játszik, hogy az IBUSZ egyéb ráfordítások címén jelentős mértékű behajthatatlan követeléseket írt le. A pénzügyi eredmény terén teljesített talán legrosszabbul a cég. A mostani nyereség mindössze ötöde a tavalyelőtti 481 millió forintnak. Rendkívüli bevételek és kiadások ezúttal nem módosították a gazdálkodás számait, így végül az adózott 561 millió forintos végeredmény fele a korábbinak. Ezt viszont csökkentette, hogy a leányvállalatok tárgyévi eredménye jelentősen növelte a csoportszintű saját tőke elemeit, így ezek átvezetése után a csoport mérleg szerinti eredménye a korábbi 220 millió forinttal szemben 125 millióra olvadt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!