Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A forint 5 hónapos csúcsra drágult az euróval szemben Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnökének arra a szerdai bécsi kijelentésére, hogy közeleghet a monetáris szigorítás. Csütörtökön 17 órakor az euró 319,52 forintra gyengült a kora reggeli 321,55 dollárról.

Ugyanekkor a frank 284,73 forintról 282,29 forintra süllyedt, a dollár pedig 282,37 forintról 280,76 forintra gyengült. Az MNB alapkamata 2016 óta rekordalacsony szinten, 0,9 százalékon áll, Közép-Európában a legalacsonyabb.

Nagy Márton szerdán azt mondta, hogy az adószűrt maginfláció alakulása kulcsfontosságú abból a szempontból, hogy Magyarország mikor kezdje meg a monetáris politika normalizálását, ezért a jegybank ezt a mutatót mostantól nagyobb figyelemmel követi. A jegybanki illetékes szerint ha az adószűrt maginfláció 3 százalék fölé emelkedik, az a jegybanknak elegendő bizonyíték lenne arra, hogy meg kell kezdeni a monetáris politika szigorítását.

Az MNB alelnöke hozzátette, a fenntarthatóság a legfontosabb tényező, és nem csak az, hogy az infláció elérte a 3 százalékos középtávú célszintet. Nagy Márton szerint az adószűrt maginfláció megfelelő mutató ahhoz, hogy megmutassa, mennyire fenntartható az infláció, és ezért az MNB ezt a mutatót nagyobb figyelemmel követi.

A Reuters által csütörtökön idézett egyik kereskedő azt mondta, hogy "nem várnak kamatemelést a jegybank részéről, ha a maginfláció elérné a 3 százalékot". Szerinte az MNB valószínűleg inkább szűkíti a likviditást a devizaswap eszközök átrendezésével.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!