Közelednek a 0 százalékos kamathoz Japánban

A Bank of Japan 0,5-ről 0,3 százalékra mérsékelte az irányadó kamatot - az elmúlt hét évben ez volt az egyetlen kamatvágás a szigetországban.
NAPI Online, 2008. október 31. péntek, 10:22
Fotó:

A lépésre egy globális kamatcsökkentési hullám részeként került sor, amelyben Washingtontól Koppenhágán át Hongkongig az irányadó ráták mérséklésével igyekeznek a gazdaságot élénkíteni. A hírek szerint a döntés igen szoros volt. A japán kamat már a csökkentés előtt is a fejlett világ legalacsonyabbja volt.

A jen árfolyamának szárnyalása és a nyugati piacok felvevőképességének csökkenése együttesen igen nehéz helyzetbe hozta az exportra termelő japán nagyvállalatokat.

Japánban csütörtökön jelentettek be egy 5 000 milliárd jen, vagyis 51 milliárd dollár nagyságú gazdaságélénkítő csomagot. Ez rövid időn belül a második óriási gazdaságélénkítési intézkedés Japánban, hiszen Augusztusban már bejelentettek egy 11 700 ezer milliárd jen (mintegy 120 milliárd dollár) kiterjedésű csomagot.

A tokiói Nikkei index a hírre óvatos emelkedéssel válaszolt, ám a nap végén már 5 százalékos mínuszban zárt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK