A jelek szerint nemcsak a világ vezető politikusait, de a profi befektetési szakemberek többségét is teljesen váratlanul érte Ukrajna orosz lerohanása és az erre adott reakcióként bekövetkezett piaci mozgások. A Bank of America alapkezelői felmérésében az orosz-ukrán háború egyértelműen átvette a vezető szerepet azon kockázati tényezők között, amelyek a legvalószínűbb, hogy átfogó negatív hatással lesznek a befektetési eszközök teljesítményére.

A friss felmérés szerint a megkérdezett 341, összesen egybillió (ezermilliárd) dollár befektetéséért felelős szakember 44 százaléka szerint ez az elsődleges, úgynevezett "tail risk" a piacon, a második helyen egy esetleges globális recesszió, a harmadikon az elszabaduló infláció, a negyediken a túlzottan szigorú jegybankok álltak. Hogy mekkorát fordult a világ jól mutatja az egy hónappal ezelőtti felmérés, amelyben egy esetlegesen nagyot szigorító Fedtől sokkal jobban féltek az alapkezelők, mint egy esetleges orosz agressziótól Ukrajnával szemben. Február közepén még csak 7 százalékuk vélte ezt igazán veszélyes lehetőségnek, míg a Fedtől 41, az inflációtól 23 százalékuk tartott.

Mindenki fedezékbe vonult

Az orosz agresszió, valamint az Oroszországgal szemben bevezetett szankciók és annak következményei mindenesetre erősen kockázatkerülő, rossz hasonlattal élve bunker mentalitásba hajszolta a profi befektetőket is. A kezelt portfóliókon belül jelentősen megnőtt a készpénz aránya, átlagosan 5,9 százalékosra. Ez olyan magas érték, amelyet a Bank of America elemzői rendszerint erős vételi jelzésként szoktak ünnepelni, mondván, ekkora partvonalon álló pénzmennyiség már jelentős vételi erőt képviselhet a kockázatos eszközök piacán, ha fordul a hangulat.

Emlékeztetnek is arra, hogy az elmúlt két évtizedben a jelentősebb piaci mélypontok közelében hasonló volt a helyzet. A dotcom lufi kipukkadását követő nagy esések során 8 százalékig is felszaladt ez az arány, a globális pénzügyi válság során 2008 júliusában és októberében 5,4 százalékig ugrott a mutató, az európai adósságválságban 5,3 százalékig, a Covid-19 kirobbanását követően 2000 tavaszán 5,9 százalékig jutott.

Már majdnem itt a mélypont

Ami miatt a bank elemzői szerint még nem érkezett el az igazi vételi jelzés ideje, az az, hogy a korábbi mélypontokhoz képest még kifejezetten magasnak tekinthető a részvények súlya a portfóliókban. Mindezt úgy, hogy közben a gazdasági növekedésre vonatkozó kilátások teljesen összeomlottak. A megkérdezettek immár nettó 64 százaléka gondolja úgy, hogy a következő 12 hónap során lassulni fog a világgazdaság növekedése, mindezt úgy, hogy januárban még csak nettó egy százalékos volt ez az arány. A mostani olyan pesszimizmust tükröz, amire 2008 nyara óta nem volt példa.

A felmérésben résztvevők válaszai alapján a kezelt portfóliókban hatalmasat esett a részvények felülsúlyozottsága. Jelenleg átlagosan 4 százalékkal tartanak több részvényt a kezelt vagyonon belül, mint amennyit elvileg a benchmark indokolna, ez 26 százalékpontos csökkenés egy hónap alatt.

Ugyanakkor az említett piaci mélypontok közelében általában a részvények kedveltsége olyan alacsony szintre süllyed, hogy azokból az alapkezelők az előírtnál jóval kisebb mennyiségben tartanak. Egy ilyen típusú helyzet - ami akár a részvények alulsúlyozottságának 30-40 százalékos szintjét is jelentheti - kialakulása egyelőre még várat magára, ha ez bekövetkezik, akkor az elvileg masszív vételi jelzést jelenthetne.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!