Meglepő módon összeomlani látszik a vállalati bennfentesek hangulata Donald Trump elnökké választása óta, legalábbis erről tanúskodnak a részvénytranzakcióikat követő statisztikák - írja a CNBC.com.

Az InsiderScore adatai azt mutatják, az elnökválasztás óta tartó részvénypiaci áremelkedés során a bennfentesek nettó eladásait és vételeit nyomon követő számok szerint a legintenzívebb eladások a bankszektorban, az ipari javakat előállító szektorban és az energetikai szektorban voltak tapasztalhatók. Ez már csak azért is érdekes, mivel pont ezek a szektorok azok, amelyekről általános a vélekedés, hogy profitálni fognak Trump elnökségéből - mutatott rá Ben Silverman, az InsiderScore kutatási igazgatója. Ráadásul azok a fajta adóváltozások, amelyekről beszélt az új elnök, kifejezetten a magas jövedelműeknek kedvezhetnek.

Silverman szerint az eladásokat magyarázhatja, hogy az ilyen intenzív áremelkedés során megnő a részvények relatív értéke a vállalatvezetők vagyonán belül, s ezt igyekeznek eladásokkal kiegyensúlyozni.

Azonban az összefoglaló szerint ennél többről lehet szó, tekintve az eladások hevességét. A Vickers Weekly Insider, amely hetente készít jelentést az amerikai bennfentesek részvény tranzakcióiról, úgy találta, a múlt héten minden öt eladásra mindössze egy vétel jutott a bennfentes körben.

Bár a bennfentesek eladás/vétel hányadosa rendszerint nagyobb egynél, a 2,5 feletti értékeket már nagyon kedvezőtlen előjelként szokták értékelni a részvénypiac szempontjából. (Az eladások rendszerint azért haladják meg a vételeket, mivel a piacon a bennfentesek a különböző részvényalapú juttatási formákon keresztül természetes eladóknak tekinthetők.)

A bennfentesek, cégvezetők, nagyrészvényesek tranzakcióit általában kiemelt figyelemmel kíséri a piac, úgy vélik ugyanis, hogy ők általában jobban értesültek az átlagos befektetőnél az adott cég kilátásait illetően.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!