Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Dow Jones IA mutató kevesebb mint 0,1, az S&P 500 index 0,3, a Nasdaq pedig 0,6 százalékkal állt a legutóbbi zárószintje fölött a nyitás után nem sokkal. A csalódást keltő decemberi forgalmi adatokat és gyengülést követően a kiskereskedelmi szektor papírjai az átlagot meghaladó mértékben drágulnak.

Bár a költségvetési tárgyalások egyelőre nem hoztak eredményt, a határidő pedig vészesen közeleg, a befektetők bíznak a kompromisszumban, amellyel elkerülhető az összesen mintegy 600 milliárd dolláros kiadáscsökkentés és adóemelés. Ellenkező esetben a piacok és a reálgazdaság is negatív következményekkel számolhatnak. A piaci vélemények szerint ugyanakkor mind nagyobb rá az esély, hogy a megegyezés már csupán valamikor az újév elején születik meg.

Amennyiben december 31. éjfélig nem születik egyéb megállapodás, abban az esetben a szenátus elé kerülhet egy olyan áthidaló javaslat, amely meghosszabbítaná az évi 250 ezer dollár alatt keresők adókedvezményét, a szintén lejáró munkanélküli segélyeket, illetve elkerülné az úgynevezett alternatív minimum adó kiterjesztését. Mindehhez azonban a szenátus egyhangú támogatására lenne szükség, és a képviselőháznak is szavaznia kellene. Ha azonban ez nem jön össze, akkor január 4-én Obama elnök terjeszti be a javaslatot - ez pedig a szenátuson bizonyosan átmegy, hiszen a demokrata többség által támogatott forgatókönyvről van szó. Ezt vélhetően a republilánusoknak sem lesz érdeke leszavazni, mert úgy közvetve az ő elutasításuk miatt a mintegy 100 millió, 250 ezer dollár alatti jövedelmű szavazó kerülne kedvezőtlenebb helyzetbe.

Az áthidaló javaslatot a demokrata többségű szenátus a nyár folyamán dolgozta ki, akkor azonban republikánus oldalról nem kapott támogatást. A tervezet azért került ismét napirendre, mert a képviselőház republikánus elnöke, John Boehner nem tudott megegyezni Barack Obamával, ezután Boehner saját párttársai előtt is elbukott egy újabb javaslattal. Boehner ezt követően visszadobta a labdát a szenátusnak, amire annak demokrata elnöke, Harry Reid és a kisebbségi republikánus képviselőcsoport vezetője, Mitch McConnell tárgyalt szombaton, kompromisszumra azonban akkor sem jutottak.

Mindazonáltal a tárgyalások - immár Joe Biden alelnök bevonásával folytatódnak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!