BUX
40654

Közeleg az ítélet napja

Holnap kezdődik az igazán mozgalmas időszak az amerikai tőzsdéken, a Labour Day - vagyis a mai szünnap - jelenti ugyanis az amerikai nyári szezon nem hivatalos végét. A figyelem központjában a jegybankok állhatnak.

NAPI, 2011. szeptember 5. hétfő, 14:05

Az augusztus nem volt annyira rossz a részvények számára, mint amennyire ezt széles körben hirdetik - véli heti összefoglalójában a Reuters. Igaz, ez volt a legrosszabb hónap május óta, s a legrosszabb augusztus 1998 óta, azonban a befektetéseket nem a holdciklusokban mérik - írja az elemzés. Ha valakinek sikerült például augusztus 9-én vásárolnia, akkor a hónap hátralévő részében 8,5 százalékos hozamot érhetett el az MSCI all-country world indexen. Holnap mindenesetre megkezdődik az igaz munka a Wall Streeten, a Labour Day után napok jellemzően a forgalom növekedését hozzák magukkal az amerikai tőzsdéken.Elvileg így van reménysugár a következő hétre, azonban ezt könnyen kiolthatják az amerikai gazdaságról érkező rossz hírek és az eurózóna adósságválsága. A múlt héten számos adat és esemény emlékeztetett mindkettőre, a pénteki nagyon gyenge amerikai foglalkoztatottsági adat és a globális feldolgozóiparból érkező hírek egyaránt, köztük az Európa húzóerejének számító német feldolgozóipari PMI is. A piac így érthetően a gazdaságpolitikai döntéshozók és a jegybankárok lépéseire koncentrál majd, a hetek hét végi találkozóján Marseilles-ben sok minden eldőlhet. A befektetők arra lesznek kíváncsiak, a vezetők részéről kialakul-e valamilyenfajta közös vélemény a gazdaság jelenlegi helyzetével kapcsolatban, s szükségesnek tartják-e közös lépések meghozatalát. Ben Bernanke Fed elnök részéről ugyan nem hangzott el legutóbb egyértelmű utalás a kvantitatív lazítás következő körére, azonban a befektetők részéről a Reuters szerint általános a vélekedés, hogy sor kerülhet erre, a kérdés csak az, mikor és milyen formában.

Ez alapvetően az inflációs kilátásoktól függhet. Az akarat meglehet, azonban nehéz lenne ebbe belevágni egy magasabb inflációjú környezetben - nyilatkozta a hírügynökségnek Jeremy Armitage, a State Street Global Research globális elemzési osztályának vezetője. A Fed nyíltpiaci bizottságának üléséről múlt héten nyilvánosságra hozott jegyzőkönyv mindenesetre azt sejteti, hogy a jegybank közelebb állhat egy ilyen lépéshez, mint azt Bernanke szavai alapján gondolni lehetett volna. Eközben Adam Posen, a Bank of England monetáris tanácsának tagja egy blogbejegyzésben arra hívta fel a G7országok jegybankárjait, sürgősen lépni kell és be kell indítani a kvantitatív lazítás újabb, összehangolt körét, hogy ellensúlyozni lehessen a vezető gazdaságokban megindult visszaesést.  A héten a Bank of England és az ECB monetáris tanácsa is ülésezik, csütörtökön várható kamatdöntés. Mindkét testülettől az elemzők tartást várnak, azonban tekintettel e fejleményekre a döntést követő kommentárok az eddigieknél várhatóan jóval inkább "galamb" hangvételűek lesznek, azaz nagyobb esélyt adnak egy jövőbeni enyhítésnek.

Szerdán kaphat támaszt a forint
Amennyiben szerdán a kormány meggyőző tervekkel áll elő arról, hogy miként akarja teljesíteni a hiánycélt, a forint erősödéssel reagálhat - véli Ruzsonyi Ákos, a Commerzbank üzletkötője. Ehhez persze az is kell, hogy a nemzetközi piacokon ne alakuljon ki olyan rossz hangulat, amelyben nem hatnak érdemben a pozitív hazai hírek.

Az eurózóna válságában fontos lépés lehet szerdán a német alkotmánybíróság döntése, amelyben arról mondanak ítéletet, a német kormány szabályosan járt-e el az európai mentőcsomagokban való részvételekor. Ez különösen nagy hangsúlyt kaphat annak fényében, hogy a nemzetközi szervezetek, köztük az IMF úgy hagyta el Görögországot nemrég, hogy nem tudtak egyértelműen állást foglalni, Athén megtett e mindent annak érdekében, hogy a mentőcsomag újabb részletére jogosult legyen. A várakozások szerint a német taláros testület jóváhagyja majd az eddigi német lépéseket, s sokak szerint az IMF is rábólint a következő részletre, a mostani lépés csak technikai jellegű volt.  A jelenlegi helyzet azonban csak a bizonytalanságot erősíti a pénzpiacokon. Eközben a figyelem ismét Olaszországra is irányulhat, amely egyelőre nem tudott előrukkolni a várt megszorító intézkedésekkel. Az olasz és a spanyol kötvények hozamának durva emelkedését csak az ECB masszív vásárlásai tudták megakadályozni a hónap során a pletykák szerint.Az amerikai piacon az egyik legfontosabb esemény Fed Bézs Könyvének szerda esti publikációja lesz. A gazdaság helyzetéről a Fed által adott kép eldöntheti, hogy a piac részéről jogos-e az újabb lazítási csomagban reménykedni.

 

Makroadatok a hétenNapÓra*OrszágBejelentésIdőszakElőzőszeptember 5.9:55Németországfeldolgozóipari PMIaugusztus,V50,4010:00eurózónakompozit PMIaugusztus,V51,1010:30eurózónaSentix befektetői bizalom indexszeptember-13,511:00eurózónakiskereskedelmi forgalom, év/évjúlius-0,6%szeptember 6.9:15Svájcinfláció, év/évaugusztus0,50%11:00eurózónaGDP-változás, negyedév/negyedévII. n.-év, V0,20%11:00eurózónaGDP-változás, év/évII. n.-év, V1,70%12:00Németországgyáripari megrendelések, év/évjúlius9,50%szeptember 7.-Japánalapkamatdöntés-0,10%10:30Nagy-Britanniaipari termelés, év/évjúlius-0,3%12:00Németországipari termelés, év/évjúlius6,70%20:00USAFed Beige Book gazdasági felmérés--szeptember 8.1:50Japángépipari megrendelések, év/évjúlius17,90%7:45Svájcmunkanélküliségi rátaaugusztus3,00%8:00Németországkülkereskedelmi mérlegjúlius12,7 milliárd euró13:00Nagy-Britanniaalapkamatdöntés-0,50%13:45eurózónaalapkamatdöntés-1,50%14:30USAkülkereskedelmi mérleg--53,1 milliárd dollárszeptember 10.1:50JapánGDP-változás, annualizáltII.n.-év, V-1,3%4:00Kínainfláció, év/évaugusztus-4:00Kínakiskereskedelmi forgalom, év/évaugusztus-4:00Kínaipari termelés, év/évaugusztus14,00%8:00Németországinfláció, év/évaugusztus, E-10:00OlaszországGDP-változás, negyedév/negyedévII. n.-év, V0,30%10:00OlaszországGDP-változás, év/évII. n.-év, V0,80%*magyar idő szerint, V=végleges, E=előzetes