Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az S&P 500-as index közel került ahhoz, hogy az 50 hónapos mozgóátlaga felülről keresztezze a 200 hónapos mozgóátlagot, s ez nem jó jel - hívta fel a figyelmet elemzésében Albert Edwards, a Société Général stratégája. Emlékeztetett arra, hogy utoljára 1978-ban került ilyen közel egymáshoz a két mozgóátlag a mutató havi felbontású grafikonján, az 1965-1982-es tartó medvepiac vége felé. A keresztezés a japán Nikkei indexben 1998-ban következett be, s 14 évvel később még mindig a medvepiac uralkodik a szigetország részvénypiacán - írta a CNBC tudósítása szerint.

S&P 500

A grafikon a közvetlenül a grafikonból való kereskedést lehetővé tévő Alfatrader Trading Station II grafikonrajzoló programjával készült.

A hangzatos neve ellenére önmagában a most kialakuló halálkereszt formáció nem biztos, hogy a legjobb indikációkat adja az adott piac várható teljesítményéről. A technikai elemzés a mozgóátlagokat eredetileg az amúgy hektikus árfolyammozgások kisimítására alkalmazza, segítségükkel könnyebben meghatározható egy-egy adott termék árában uralkodó trend - már ha van ilyen.

A kereskedők és az elemzők szeretnek viszonylag egységes mozgóátlagokat használni - 10,25,50,100,200 periódusú - s mivel ezek népszerűek, ezért sokszor önmagukban is ellenállásként-támaszként funkcionálnak az árfolyamban. Azonban egy termék árát egyszerre több uralkodó trend is befolyásolhatja, ráadásul ezek hossza nem egységes. Egy mindössze 10 napja létező trend irányáról az 50 napos mozgóátlag viszonylag keveset árul el, hüvelykujjszabályként a technikai elemzés szakirodalma azt javasolja, hogy az egyszerű mozgóátlag esetében mindig a vizsgált mozgás fele hosszúságú mozgóátlagot használjunk.

Ebből kiindulva a 200 hónapos mozgóátlag egy 400 hónapja, azaz 33 éve uralkodó trendet jelenít meg az S&P 500-as index grafikonján, míg az 50 hónapos mozgóátlag egy 8,3 év hosszúságút. Az esetlegesen kialakuló "halálkereszt" információtartalma tehát annyi, hogy a 80-as évek eleje óta tartó emelkedő trend az elmúlt 8 év "sávozó" mozgásával kifulladt az amerikai részvénypiacon, ezt azonban valószínűleg a rendkívül hosszú mozgóátlagok használata nélkül is észrevehették a befektetők.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!