Közeleg az összeomlás - itt a figyelmeztetés

Ismét nőtt a globális befektetők kockázatviselési hajlandósága, az alapkezelők eközben olyan mértékben hisznek a részvények túlértékeltségében, amire utoljára 2000 áprilisában, az internet lufi kipukkadása előtt volt példa - derül ki a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felméréséből.
Napi.hu, 2014. június 18. szerda, 14:48
Fotó: Reuters

A viszonylag kedvező gazdasági kilátásoknak és az erős likviditásnak köszönhetően visszatért a kockázatviselési kedv a befektetők a körében - derül ki a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felméréséből. Az összesen 581 milliárd dollár befektetéséért felelős 221 alapkezelő megkérdezésével készített felmérés résztvevőinek nettó 66 százaléka szerint erősödni fog a globális gazdaság a következő 12 hónapban, azonban eközben növekszik az aggodalom a növekedés mértékével kapcsolatban. Nettó 78 százalék szerint ugyanis ez a növekedés trend alatti lesz. Erre válaszul a szakértők nettó 63 százaléka szerint a vállalatoknak növelniük kellene a beruházásokra fordított összegeket.

Hatalmas a szerelem

A szakértők részvények felé mutatott optimizmusa elképesztő magasságba emelkedett. Nettó 48 százalékuk túlsúlyozza azokat portfólióik benchamarkjához képest, mindezt úgy, hogy nettó 15 százalékuk meggyőződése szerint a részvények túlárazottak ezeken a szinteken. Ez a legmagasabb érték 2000 áprilisa, az internetlufi kipukkadását közvetlenül megelőző időszak óta. Emelkedett az ingatlanbefektetések iránti kedv is, nettó 6 százalék súlyozza az eszközosztályt felül, ez nyolcéves csúcsot jelent. Eközben egyre inkább kerülik a befektetők a kötvényeket, az alulsúlyozók aránya a 2013 vége óta a legmagasabb szintre emelkedett, s nettó 75 százalékuk szerint azok túlértékeltek.

A szakértők szerint a világgazdaságot a jelenleg leginkább fenyegető tényező a kínai vállalati csődök emelkedő száma - nettó 36 százalék tart ettől. Nettó 20 százalék szerint ilyen veszélyt jelent egy a felmérésbe frissen bevezetett fogalom, az "eszköz mánia" is. Eközben az alapkezelők csökkentették a kezelt portfóliókban a készpénz arányát, ami  most átlagosan a vagyon 4,5 százalékát teszi ki - ez a legalacsonyabb értéknek számít január óta.

Annak ellenére, hogy az emelkedő olajárak, és az alapokból érzékelhető enyhe készpénzkiáramlás középtávon konszolidációt jelezhetne előre a piacon, de nagyobb a valószínűsége, hogy ez nem következik be, tekintve, hogy a likvid környezet és az alacsony növekedés a készpénzszint alacsony tartására ösztönzi a befektetőket - mondta Michael Hartnett, a BofA Merrill Lynch vezető befektetési stratégája.

Európa elég olcsó lehetőséget kínál arra, hogy valaki növelje az általa kezelt alap részvénykitettségét, a befektetők viszont már nem látják azt olcsónak. Ez, kombinálva a növekedési aggodalmakkal, magyarázat lehet arra, miért csökken a kontinensen a befektetők optimizmusa - tette hozzá Obe Ejikeme, a cég európai részvény és kvantitatív stratégája.

Halasztódik az európai QE

A befektetők az e havi felmérésben már nem látják úgy, hogy az Európai Központi Bank (ECB) kvantitatív lazítása nagyon hamar elkezdődne: 25 százalékuk szerint ez legkorábban az idei negyedik negyedévben, vagy csak jövőre várható, 22 százalékuk pedig egyáltalán számol ezzel. Ennek köszönhetően a befektetők európai részvények iránti elkötelezettsége csökkenni kezdett. Már csak nettó 21 százalékuk említi a régiót olyanként, amelyet a leginkább túlsúlyozna a következő 12 hónapban, ez 7 százalékpontos csökkenést jelent az egy hónappal ezelőtti állapothoz képest.

Ugyanakkor a mostani allokációk azt mutatják, a befektetők azért nem szerettek ki a kontinens tőzsdéiből. A régiót nettó felülsúlyozók aránya tovább emelkedett, nettó 43 százalékra. Ugyanakkor nem csak globálisan, de a régióra is jellemző az árazást övező aggodalom.

Éledezik Japán

A japán részvényindex idén eddig 7 százalékkal csökkent, alulteljesítve ezzel a többi jelentősebb részvénypiacot. A felmérés szerint a szakemberek erre úgy tekintenek, mint kedvező vásárlási lehetőségre. Nettó 21 százalékuk immár felülsúlyozza a japán részvényeket, szemben az egy hónappal ezelőtti helyzettel, amikor még 7 százalékuk alulsúlyozta azokat. Ráadásul 10 százalék leginkább a japán részvényeket tervezi felülsúlyozni a következő 12 hónap során.

A változás annak köszönhető, hogy leginkább a régióban aktív alapkezelők váltak optimistává japánnal kapcsolatban. Nettó 73 százalékuk szerint a szigetország gazdasága növekedni fog az előttünk álló egy év során, ez két hónap alatt 20 százalékpontos emelkedést jelent.

Hisznek a dollárban

Egyre inkább javul a dollár megítélése a szakértők körében. A válaszadók nettó 79 százaléka szerint az amerikai deviza erősödni fog a következő 12 hónapban, ez a felmérés történetében 15 éves rekordnak számít.

Eközben nettó 28 százalék az euró, nettó 48 százalék pedig a japán jen gyengülését várja ezen az időtávon. Az euró esetében az arány 7 százalékponttal emelkedett egy hónap alatt, ami összefüggésben lehet az ECB legutóbbi lépéseivel és egyes eurózóna tagállamok romló növekedési kilátásaival.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tever kneif, 2014.06.18 17:15

Tözsde ANALYSE - VIGYAZAT!

18.06.2014 01:00


«Der Bullenmarkt beginnt seine letzte Phase»

Die Börsen nähern sich einem heiklen Territorium, sagt der Chartanalyse-Profi Hank Pruden im Gespräch mit cash. Er nennt zudem seine Lieblingsinstrumente der technischen Analyse.

Die Börsen nähern sich einem heiklen Territorium, sagt der Chartanalyse-Profi Hank Pruden im Gespräch mit cash. Er nennt zudem seine Lieblingsinstrumente der technischen Analyse.


http://www.cash.ch//news/newsletter/der_bullenmarkt_beginnt_seine_letzte_phase-3215084-440
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html