BUX
38971

Közeleg az összeomlás - itt a figyelmeztetés

Ismét nőtt a globális befektetők kockázatviselési hajlandósága, az alapkezelők eközben olyan mértékben hisznek a részvények túlértékeltségében, amire utoljára 2000 áprilisában, az internet lufi kipukkadása előtt volt példa - derül ki a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felméréséből.

Napi.hu, 2014. június 18. szerda, 14:48

A viszonylag kedvező gazdasági kilátásoknak és az erős likviditásnak köszönhetően visszatért a kockázatviselési kedv a befektetők a körében - derül ki a Bank of America Merrill Lynch friss alapkezelői felméréséből. Az összesen 581 milliárd dollár befektetéséért felelős 221 alapkezelő megkérdezésével készített felmérés résztvevőinek nettó 66 százaléka szerint erősödni fog a globális gazdaság a következő 12 hónapban, azonban eközben növekszik az aggodalom a növekedés mértékével kapcsolatban. Nettó 78 százalék szerint ugyanis ez a növekedés trend alatti lesz. Erre válaszul a szakértők nettó 63 százaléka szerint a vállalatoknak növelniük kellene a beruházásokra fordított összegeket.

Hatalmas a szerelem

A szakértők részvények felé mutatott optimizmusa elképesztő magasságba emelkedett. Nettó 48 százalékuk túlsúlyozza azokat portfólióik benchamarkjához képest, mindezt úgy, hogy nettó 15 százalékuk meggyőződése szerint a részvények túlárazottak ezeken a szinteken. Ez a legmagasabb érték 2000 áprilisa, az internetlufi kipukkadását közvetlenül megelőző időszak óta. Emelkedett az ingatlanbefektetések iránti kedv is, nettó 6 százalék súlyozza az eszközosztályt felül, ez nyolcéves csúcsot jelent. Eközben egyre inkább kerülik a befektetők a kötvényeket, az alulsúlyozók aránya a 2013 vége óta a legmagasabb szintre emelkedett, s nettó 75 százalékuk szerint azok túlértékeltek.

A szakértők szerint a világgazdaságot a jelenleg leginkább fenyegető tényező a kínai vállalati csődök emelkedő száma - nettó 36 százalék tart ettől. Nettó 20 százalék szerint ilyen veszélyt jelent egy a felmérésbe frissen bevezetett fogalom, az "eszköz mánia" is. Eközben az alapkezelők csökkentették a kezelt portfóliókban a készpénz arányát, ami  most átlagosan a vagyon 4,5 százalékát teszi ki - ez a legalacsonyabb értéknek számít január óta.

Annak ellenére, hogy az emelkedő olajárak, és az alapokból érzékelhető enyhe készpénzkiáramlás középtávon konszolidációt jelezhetne előre a piacon, de nagyobb a valószínűsége, hogy ez nem következik be, tekintve, hogy a likvid környezet és az alacsony növekedés a készpénzszint alacsony tartására ösztönzi a befektetőket - mondta Michael Hartnett, a BofA Merrill Lynch vezető befektetési stratégája.

Európa elég olcsó lehetőséget kínál arra, hogy valaki növelje az általa kezelt alap részvénykitettségét, a befektetők viszont már nem látják azt olcsónak. Ez, kombinálva a növekedési aggodalmakkal, magyarázat lehet arra, miért csökken a kontinensen a befektetők optimizmusa - tette hozzá Obe Ejikeme, a cég európai részvény és kvantitatív stratégája.

Halasztódik az európai QE

A befektetők az e havi felmérésben már nem látják úgy, hogy az Európai Központi Bank (ECB) kvantitatív lazítása nagyon hamar elkezdődne: 25 százalékuk szerint ez legkorábban az idei negyedik negyedévben, vagy csak jövőre várható, 22 százalékuk pedig egyáltalán számol ezzel. Ennek köszönhetően a befektetők európai részvények iránti elkötelezettsége csökkenni kezdett. Már csak nettó 21 százalékuk említi a régiót olyanként, amelyet a leginkább túlsúlyozna a következő 12 hónapban, ez 7 százalékpontos csökkenést jelent az egy hónappal ezelőtti állapothoz képest.

Ugyanakkor a mostani allokációk azt mutatják, a befektetők azért nem szerettek ki a kontinens tőzsdéiből. A régiót nettó felülsúlyozók aránya tovább emelkedett, nettó 43 százalékra. Ugyanakkor nem csak globálisan, de a régióra is jellemző az árazást övező aggodalom.

Éledezik Japán

A japán részvényindex idén eddig 7 százalékkal csökkent, alulteljesítve ezzel a többi jelentősebb részvénypiacot. A felmérés szerint a szakemberek erre úgy tekintenek, mint kedvező vásárlási lehetőségre. Nettó 21 százalékuk immár felülsúlyozza a japán részvényeket, szemben az egy hónappal ezelőtti helyzettel, amikor még 7 százalékuk alulsúlyozta azokat. Ráadásul 10 százalék leginkább a japán részvényeket tervezi felülsúlyozni a következő 12 hónap során.

A változás annak köszönhető, hogy leginkább a régióban aktív alapkezelők váltak optimistává japánnal kapcsolatban. Nettó 73 százalékuk szerint a szigetország gazdasága növekedni fog az előttünk álló egy év során, ez két hónap alatt 20 százalékpontos emelkedést jelent.

Hisznek a dollárban

Egyre inkább javul a dollár megítélése a szakértők körében. A válaszadók nettó 79 százaléka szerint az amerikai deviza erősödni fog a következő 12 hónapban, ez a felmérés történetében 15 éves rekordnak számít.

Eközben nettó 28 százalék az euró, nettó 48 százalék pedig a japán jen gyengülését várja ezen az időtávon. Az euró esetében az arány 7 százalékponttal emelkedett egy hónap alatt, ami összefüggésben lehet az ECB legutóbbi lépéseivel és egyes eurózóna tagállamok romló növekedési kilátásaival.