Pénteken is hatottak az előző napok eseményei, a magyar deviza izmos gyengüléssel indult, s áttörte a kereskedők által kemény támasznak tartott 254 forintos eurójegyzést. Az esés viszonylag hamar megállt, s a 254,49 forintról – igazodva a régiós devizák irányzatához – megkezdődött a korrekció írja a NAPI Gazdaság. A piac mindeközben alapvetően kivár, s a monetáris tanács (MT) mai kamatmeghatározó ülése előtt vélhetően nem is mozdul komolyabban. Hétfőn minden bizonnyal a jelenlegi 6 százalékos szinten marad az alapkamat (NAPI Gazdaság, 2005. október 21–22., 1–2. oldal), ám a hangulat egyre inkább a kamatemelés felé fordul. Technikailag már árazott is a piac 10–13 bázispontos „emelésszerűséget”, amit persze nem lehet szigorítási várakozásként értelmezni, de valamit azért jelezhet. Globális szinten is mind több a kamatszint emelkedésére utaló kommentár, legutóbb Rodrigo Rato, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) főigazgatója tett ilyen értelmű kijelentéseket, illetve Ottmar Issing, az Európai Központi Bank (ECB) vezető közgazdásza mondta a Reutersnak, hogy nem kizárt az ECB alapkamatának decemberi emelése, amit az infláció alakulásával indokolt – a piacok későbbi, nyár eleji emelést várnak. A nemzetközi hangulat egy ideje már a kamatemelés felé fordul, az ECB következő lépése minden valószínűség szerint emelés lesz – vélekedett Tóth Illés, a Budapest Economics elemzője. Ez szerinte hasonló irányú folyamatokat indítana el a feltörekvő piacokon is. Azt is szem előtt kell azonban tartani, hogy a magyar – és a lengyel – monetáris politikát további szempontok jelentősen befolyásolják, a cseh és a szlovák jegybank hamarabb követnék az ECB-t. Ebből a szempontból fontos kérdés, hogy egy esetleges ECB-emelésre miként reagál a forint és a piac, amennyiben portfólióátrendeződés indulna meg, úgy komolyabban befolyásolhatná a monetáris politikát – igaz, még így is kevésbé, mint a bizonytalansági tényezőkre adott befektetői válaszlépések. Ezen a héten mind a négy regionális központi bank kamatdöntést hoz, s az elemzők mindenhol tartást várnak, azaz ebből a szempontból vélhetően együtt mozog a régió. Ami a magyar deviza árfolyamát illeti, kereskedők nem várják a következő, erősnek mondott támasz, a 256 forintos eurójegyzés áttörését. November elseje után viszont változhat a helyzet, mivel ekkor a Fed a várakozások szerint ismét kamatot emel. A költségvetési gondok miatt várhatóan csúszó euróbevezetéssel indokolt befektetői hangulatváltozás nyomán a befektetői pozíciót jelző index értéke mínusz 1,2-ről mínusz 1,9-re romlott - derül ki a JP Morgan felméréséből. Az alulsúlyozott forintpozíciók száma tovább nőtt októberben - zsinórban négy hónapja tart az emelkedés -, ezzel jelenleg 21 havi mélyponton van.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!