Közösen fejleszt Győr és a Rába

Győr város és a Rába közösen fejlesztenek, összehangolják a Rába telken megvalósuló beruházást a városfejlesztési stratégiával.
NAPI Online, 2009. március 5. csütörtök, 12:01
Fotó:

Szándéknyilatkozatot írt alá Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Rába Járműipari Holding Nyrt. A felek - az Integrált Városfejlesztési Stratégiához igazodva - az év végéig közösen dolgozzák ki a Rába tulajdonában lévő belvárosi területnek - a meglévő megállapodásokhoz igazodó - mindkét fél hosszú távú szempontjait figyelembe vevő ingatlanfejlesztési koncepcióját - jelentették be a felek.

A Rába korábbi években jelentős telephely-koncentrációt hajtott végre, amelynek eredményeképpen Győr belvárosában 43 hektárnyi terület szabadult fel. A korábbi ipartelep kiürítését és környezeti kármentesítését követően a terület egy részén már 2005-ben, az Engel ingatlanfejlesztő társaság közreműködésével megkezdődött egy új városnegyed kialakítása.

A két fél közös közleménye szerint most aláírt szándéknyilatkozat értelmében a felek közösen tekintik át, hogyan lehet a Rába középtávú ingatlanfejlesztési stratégiáját optimálisan összehangolni az Integrált Városfejlesztési Stratégiával. A Rába és a győri önkormányzat a szándéknyilatkozat értelmében közös munkacsoportot hoz létre, amelynek feladatai az alábbiak:

-Térképezze fel az ingatlanra vonatkozó fejlesztési lehetőségeket a partnerségen alapuló tervezés elvét követve

-Vizsgálja meg az egyes fejlesztési lehetőségeknek az Integrált Városfejlesztési Stratégiába, illetve a Rába középtávú ingatlanstratégiájába való beilleszthetőségét

-Válassza ki a fenti stratégiai célkitűzéseknek megfelelő ingatlanfejlesztési koncepciót, és azonosítsa be az annak megvalósításához szükséges, a felek által biztosítandó erőforrásokat

-Dolgozza ki a kiválasztott koncepció megvalósítását célzó együttműködés kereteit

A munkacsoportnak az idei év végéig kell kidolgoznia részletes javaslatát. A szándéknyilatkozat a felek egyéb két-, illetve többoldalú megállapodásaiból származó kötelezettségeit nem befolyásolja.

Borkai Zsolt, Győr város polgármestere elmondta: "A stratégiai jelentőségű szándéknyilatkozat igazodik a város által kidolgozott és széles körben egyeztetett Integrált Városfejlesztési Stratégiához és figyelembe veszi a megváltozott ingatlanfejlesztési lehetőségeket is. Jelentősége, hogy harmonizálni kívánja a korábban két önálló koncepciót, biztosítva, hogy Győr pozíciójához méltó belváros alakuljon ki, amely szervesen integrálódik a történelmi belváros építészeti és funkcionális értékeihez. Az együttműködéssel az utóbbi évtizedek korszakos jelentőségű projektje gyorsulhat fel, ami Győr XXI. századi, modern, európai városképét teremti meg."

Pintér István, a Rába Nyrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: "A Rába tevékenysége több mint egy évszázada szorosan összefonódott Győr életével. A város egyik legnagyobb vállalataként nem csupán munkahelyek biztosításával és különféle anyagi támogatással, hanem a város jövőjének tervezésében való aktív, felelős részvétellel is hozzá kívánunk járulni Győr fejlődéséhez. Ezért üzleti célunkat, az alaptevékenységéhez nem tartozó ingatlanok hatékony hasznosítását is úgy kívánjuk megvalósítani, hogy az optimálisan járuljon hozzá a város hosszú távú, harmonikus fejlődéséhez."

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK