Közzé tette féléves beszámolóját a BÉT autós cége

Erős félévet zárt az AutoWallis, miután árbevételét 21 százalékkal, 38,4 milliárd forintra, átfogó eredményét pedig 148 százalékkal 458 millió forintra növelte. Az erős számokhoz az AutoWallis mindhárom üzletága hozzájárult, melyek közül eredményesség tekintetében a nemzetközi disztribúciós és az autóipari szolgáltatói üzletág emelkedett ki - írja közleményében a BÉT-en jegyzett társaság.
Szabó Dániel, 2019. szeptember 25. szerda, 08:22
Fotó: Napi.hu

Az AutoWallis Nyrt. jelentős árbevétel- és eredményességnövekedést ért el csoport szinten 2019 első hat hónapjában, ezzel a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzett vállalat tovább folytatja a tavasszal meghirdetett ötéves stratégiájának megvalósítását - kezdik a kedd este közzétett beszámolót.

A csoport árbevétele 21 százalékkal, 38,4 milliárd forintra bővült, melyhez eltérő mértékben, de a vállalat mindhárom üzletágának (nemzetközi disztribúciós, belföldi disztribúciós, autóipari szolgáltatói) növekedése hozzájárult. Mint írják, ez azért is fontos, mert az Európai Uniós tagországokban a gépjárműértékesítési piac lassulásának jelei tapasztalható. Miközben az EU-ban 3,1 százalékkal esett vissza az újautó-értékesítés az idei első félévben, a magyar újautó-piac 5,3 százalékos, míg a 2014 után csatlakozott tagállamok tekintetében a növekedés 1,4 százalék volt átlagban az értékesített személygépjárművek tekintetében. A jó eredményekhez az is hozzájárult, hogy az AutoWallis a hazai és nemzetközi piacain leginkább a prémium szegmensben van jelen, mely a releváns régió minden piacán belül növelte részarányát az összes személygépjárművön belül.

Az árbevétel növekedésének üteménél is nagyobb mértékben javult az AutoWallis működésének hatékonysága: az eladott áruk beszerzési értéke (ELÁBÉ) az árbevételnél kisebb mértékben, mindössze 20 százalékkal, azaz 1 milliárddal nőtt 33,2 milliárd forintra. Tavaly a nemzetközi disztribúciós üzletág árréstermelő képességét több átmeneti hatás is rontotta, melyeken túllépve az idei első félévben már lényegében normalizálódott az eredményesség.

Az anyagköltségek 24 százalékkal, elsősorban a megnövekedett szervízszolgáltatások költségeinek emelkedésének köszönhetően nőttek, míg az igénybe vett szolgáltatások értéke 18 százalékkal bővült, elsősorban az új nemzetközi piacok és a modellkínálat megújulása miatti magasabb marketingköltség miatt. A személyi jellegű ráfordítások 34 százalékos emelkedése meghaladta a forgalomnövekedés átlagát, de a növekedés összege az árbevétel növekedésnek mindössze 3 százaléka. Mindezek alapján a társaság átfogó eredménye 148 százalékkal nőtt 458 millió forintra, míg a menedzsment megítélése szerint az eredményességét legjobban bemutató pénzügyi tételektől tisztított, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény, az EBITDA 24 százalékkal közel 1,4 milliárd forintra emelkedett. Az eredménynövekedés fő oka a nemzetközi disztribúciós üzletág bázis időszakhoz képest elért jobb teljesítménye, valamint az AutoWallis stratégiájának megfelelően a folyamatosan növekedő hatékonyságot elérő autóipari szolgáltatói üzletág által megtermelt eredménynövekedés volt - áll a beszámolóban.

Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója arról beszélt, hogy az év elején meghirdetett ötéves stratégiában kijelölt úton halad a társaság. Arra is kitért, hogy a stratégiában olyan akvizíciókkal számolnak, melyek az árbevétel és az eredmény növekedéséhez egyaránt hozzájárulnak. Elmondta, hogy eddig 20 konkrét, potenciális akvizíciós célpontot azonosítottak, melyek közül több esetben megtörtént a kapcsolatfelvétel, az adatgyűjtések elindultak, és az elsőkörös ajánlatok több esetben megtörténtek.

Az AutoWallis Csoport három üzletága közül a nemzetközi disztribúciós üzletág árbevétele 11 százalékkal nőtt, mely elsősorban a 13,5 százalékkal 1.076 darabra emelkedő új autó eladásoknak tudható be. A belföldi disztribúciós üzletág új autó eladásait 22 százalékkal 1.638, míg használt autó eladásait 75 százalékkal 454 darabra növelte, ezzel árbevétele 31 százalékkal bővült, mely - részben egy egyszeri tételnek köszönhetően - a kiemelkedően magasabb értékesítési darabszámoknak köszönhető. A növekedés kiemelt jelentőségű annak tükrében, hogy az értékesítés a legfontosabb ügyfélkapcsolati belépőpontot jelenti az AutoWallis Csoport kiemelkedően eredményes Autóipari szolgáltatói üzletágának. Az AutoWallis három üzletága közül a legnagyobb eredménytermelő képességű autóipari szolgáltatóinak az árbevételen belüli részesedése egy százalékkal 10 százalékra emelkedett. Az üzletág teljesítményét meghatározó három fő terület közül a szervizórák száma 15 százalékkal 25.118 órára, a gépjárműkölcsönzés kapcsán kalkulált flottaméret 11 százalékkal 495 darabra, míg a bérleti események száma 4 százalékkal 11.207 darabra nőtt a tavalyi első féléves adataival összehasonlítva. Az idei első félévben az üzletág árbevétele jelentősen, 24 százalékkal bővült, miközben az árbevétel arányos nyereségessége több mint duplázódott. A gépjárműkölcsönzés területén a Csoport a Sixt márkával van jelen, melynek eredményére jelentős hatással van a Liszt Ferenc Repülőtérre érkező utasok számának dinamikus, az első félévben 7,5 százalékos növekedése.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

HOZZÁSZÓLÁSOK