A "Kriptoeszközök Hivatala" és az "Ipari Alkalmazások és Szolgáltatások Hivatala" csatlakozik majd az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) részlegén belül működő hét meglévő hivatalhoz, amelyek a vállalati közzétételi bejelentésekkel foglalkoznak. A két testület része annak, hogy az Egyesült Államok egyre inkább szigorítja a kriptovaluták és egyéb eszközök felügyeletét.

"A kriptoeszközök és a kapcsolódó iparágak közelmúltbeli terjeszkedése miatt láttuk szükségét annak, hogy nagyobb és speciálisabb támogatást nyújtsunk" – idézték Renee Jonest, a vállalatfinanszírozási osztály igazgatóját a közleményben a Reuters szerint.

A kriptovaluták és más digitális eszközök népszerűsége az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt, és egyre inkább összefonódnak a szabályozott pénzügyi rendszerrel, ami a politikai döntéshozókat egy nagyrészt szabályozatlan ágazat kockázatainak komolyabb vizsgálatára sarkallja.

2022-ben azonban a kriptók iránti kereslet meredeken visszaesett, mivel a globális kockázati hangulatot az ukrán válság, az agresszív monetáris politikai szigorítás és az évtizedes magasságú infláció megviselte a piacot. Az egyes kripto cégek elleni pénzmosási vádak, valamint a fogyasztói adatok megsértése az Egyesült Államokban, a digitális eszközök legnagyobb piacán szintén befolyásolta a keresletet.

Az Európai Unió is új keretrendszert dolgozott ki a tokenek és kriptotőzsdék felügyeletére és ellenőrzésére. A szabályozás egyszerre sokkal szigorúbb, korlátozza a pénzmosási lehetőségeket és a csalásokat, másrészt egyszerűsíti, hogy a kriptoeszközök szabályozott keretek között történjen.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!