Kína déli szomszédja, Laosz számára régóta problémát jelent államadósságának törlesztése. Az ország vezetésének új terve szerint kriptodeviza bányászatból szereznének megfelelő forrásokat arra, hogy eleget tudjanak tenni adósságszolgálatuknak- írja összefoglalójában a Handelsblatt.

A kommunista egypártrendszer uralta ázsiai országnak eddig elég egyértelmű volt a hozzáállása a kriptodevizákhoz. Az ország vezetése eddig úgy gondolta, hogy a lakosságnak távol kell tartania magát tőlük, s erre a helyi pénzügyi felügyelet többször fel is hívta a figyelmet. Határozatuk szerint a Bitcoinnal, Etherrel és más kriptodevizákkal végrehajtott tranzakciók az országban nem csak hogy illegálisak de veszélyesek is, mivel kevés a lehetőség arra, hogy a csalókkal és egyéb tisztességtelen eljárásokkal szemben.

S jött egy nagy ötlet

A kriptodevizák hangos ellenzőinek azonban egy csapásra el kellett hallgatnia az országban, miután a jelentősen eladósodott ország kormánya azok felhasználásáról döntött - írja a lap. A Kommunista Párt tervei szerint a kriptodeviza bányászatból származó bevételek már jövőre jelentősen hozzájárulhatnának az államháztartás terheinek enyhítéséhez és ezzel segítenének elkerülni azt, hogy az ország csődöt jelentsen.

A hétmilliós ország éves szinten fejenként 2600 dollárnyi GDP-t termelő gazdasága a globális gazdaságban eddig viszonylag jelentéktelen szerepet töltött be, azonban ha a tervek megvalósulnak, ez megváltozhat a kriptodeviza bányászatnak köszönhetően. A kriptobányászat legalizálásáról szóló döntés alig néhány hónappal azután született meg, hogy a nagy északi szomszéd Kína betiltotta a rettenetesen nagy mennyiségű elektromos energiát igénylő tevékenységet területén.

Laosz úgy véli, ez a tényező nem nagyon fogja zavarni, mivel elektromos energiából felesleggel rendelkezik, köszönhetően az országon átfolyó Mekong-folyó mellé telepített vízerőműveknek. Ennek a több mint 20 erőműnek a névleges kapacitása, ha hinni lehet a wikipedia adatainak, eléri a 4193 megawattot. Ez jóval nagyobb árammennyiség, mint amire az ország lakosságának és gazdaságának szüksége van. Jelenleg a megtermelt áram több, mint kétharmadát külföldre értékesíti az ország, ebből csak az idei első kilenc hónapban kétmilliárd dollárt meghaladó bevételük származott.

Ugyanakkor ennek egy részének szerverfarmok áramellátására való fordítása a kormányzat szerint kifizetődőbb lehet. A kormány első lépésként hat helyi céget megbízott azzal, hogy kriptodeviza üzletágat építsen ki és kriptodeviza kereskedelmi platformot hozzon létre. A bányász cégeknek 10 megawattonként egymillió dollárt kell fizetni, s a működési licenc cégenként szintén egymillió dollárba kerül. Ezen felül a cégeknek természetesen nyereségadót is kell majd fizetniük.

Nagyon kell a pénz

Az ebből származó bevételek a kormány szerint már jövőre gyarapíthatnák az államkasszát, s később évente 180 millió dollárral növelhetnék az államháztartás bevételi oldalát, ez nagyjából az ország költségvetésének 7 százalékát teszi ki. Ez elég jókor jönne, Laosz jelenleg ugyanis adósságválsággal küzd, 14 milliárd dollárnyi külső kötelezettsége az éves GDP kétharmadára rúg. Az ország hitelkockázati besorolása a Fitch szerint mindössze CCC, miután a koronavírus válság miatt amúgy is gyenge konjunktúrát tovább gyengítette a turizmusból származó bevételek kiesése. A külföldi adósság törlesztése így elég nagy kihívássá vált az ország számára, amelynek 2022 és 2025 között 1,2 milliárd dollárt kéne visszafizetnie.

Az elemzés szerint ha sikerülne Laosz nagy terve, azzal nem csak az országnak, de a kriptodevizáknak is sokat segítene. Ezzel ugyanis gyengítenék az azok kritikusainak legfőbb érvét, amely szerint magas energiaigényük szerint a kriptodeviza felhasználásának jelentős környezetkárosító hatásai vannak. A lépéssel ugyanis a tranzakciók feldolgozásához szükséges energiát megújuló energiaforrásokból biztosítanák, szemben Kínával, ahol a forrást rendszerint széntüzelésű erőművek biztosították.

Persze ökológiai szempontból ez sem tekinthető igazán tiszta energiának, a rettenetesen sok duzzasztógát, ami a laoszi erőműveket szolgálja, környezetvédők szerint a folyóktól messze is károsan befolyásolja az ökoszisztémát. Ráadásul Laosszal szemben folyamatos a nemzetközi kritika, hogy az ország túl elnézően bánik nemzetközi bűnözői csoportokkal és a pénzmosással szemben, s így nagy a veszélye annak, hogy a kriptobányászat is ilyen körök közelében landol.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!