A kriptopénzekkel kapcsolatos bűncselekményekből származó veszteségek 79 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest, a lopások és átverések megugrása miatt. Az átverés volt a kriptopénz alapú bűncselekmények leggyakoribb formája 2021-ben, amelyet a lopás követett - a legtöbb esetben a kriptopénz-üzletek feltörése révén. A cég szerint a DeFi mindkettőnél nagy szerepet játszik, ami egy újabb figyelmeztetés azok számára, akik a kriptoipar ezen feltörekvő szegmensében próbálkoznak.

"A DeFi a szélesebb kriptopénz ökoszisztéma egyik legizgalmasabb területe, amely hatalmas lehetőségeket kínál a vállalkozók és a kriptopénz-felhasználók számára egyaránt" - írta a Chainalysis az éves kriptopénz-bűnözésről szóló jelentésében a CNBC szerint. Viszont reformra szorul a DeFi területe, mert egyelőre könnyen vissza lehet élni a rendszer gyengeségeivel, sok csalást és lopást tesz lehetővé.

A DeFi a kriptopiac gyorsan növekvő ágazata, amelynek célja, hogy kivágja a közvetítőket, például a bankokat a hagyományos pénzügyi tranzakciókból. A pénzintézeteket és az ügyvédeket egy programozható kóddarab, az úgynevezett okos szerződés helyettesíti. Ez a szerződés egy nyilvános blokkláncra, például az ethereumra vagy a solana-ra íródik, és bizonyos feltételek teljesülése esetén végrehajtódik, így nincs szükség központi közvetítőre. 

A Chainalysis statisztikái szerint a DeFi tranzakciós volumene 2021-ben 912 százalékkal nőtt. De rengeteg aggasztó jel van, amikor erről a születőben lévő kripto-ökoszisztémás kereskedésről van szó. Kim Grauer, a Chainalysis kutatási vezetője szerint az egyik probléma a DeFi-vel az, hogy a bevezetésre kerülő új protokollok közül sok olyan kódsebezhetőséggel rendelkezik, amelyet a hackerek ki tudnak használni. A 2021-es összes hackelések 21 százaléka használta ki ezeket a kódhibákat.

Grauer a CNBC-nek elmondta, hogy bár vannak olyan harmadik féltől származó cégek, amelyek kódauditokat végeznek, és nyilvánosan kijelölik, hogy mely protokollok biztonságosak, sok felhasználó még mindig úgy dönt, hogy olyan kockázatos platformokkal dolgozik, amelyek megkerülik ezt a lépést, ha úgy gondolják, hogy nagy hozamot érhetnek el.

A kriptopénzlopások 2020-hoz képest 516 százalékkal nőttek, 3,2 milliárd dollár értékű kriptopénzt szereztek meg a bűnözők. Ebből az összegből az ellopott pénz 72 százalékát DeFi protokollok megkerülésével vitték el. Az átverésekből származó veszteségek 82 százalékkal nőttek, összesen 7,8 milliárd dollár értékű kriptopénzt csaltak ki.

Ebből több mint 2,8 milliárd dollár származott egy viszonylag új, de nagyon népszerű "rug pull" néven ismert csalásból, amelyben a fejlesztők törvényesnek tűnő kriptopénz-projekteket építenek, majd végül elveszik a befektetők pénzét és felszívódnak.

Már nem annyira a bűnözőké a kriptopiac

Az illegális címeket érintő tranzakciók minden idők legalacsonyabb, mindössze 0,15 százalékát tették ki a 2021-es 15800 milliárd dolláros teljes kriptokereskedelmi volumennek.

A kutatócég az illegális pénzeszközöket a megerősített illegális tevékenységhez való kapcsolódásuk alapján azonosítja. Például a pénzeszközök akkor minősülnek illegálisnak, ha azokat egy darknet piacra küldték vagy onnan küldték, vagy ha ismert, hogy egy hackelés során ellopták őket.

"Az a tény, hogy a növekedés mindössze 79 százalékos volt - ami közel egy nagyságrenddel alacsonyabb, mint a legális használat növekedés - talán a legnagyobb meglepetés" - írta a Chainalysis.

"A bűnözés egyre kisebb szerepet játszik a kriptopénzek ökoszisztémájában" - folytatta a jelentés. A kutatók részben a bűnüldözés fejlődő eszköztárának, valamint a blokklánc technológiák átláthatóságának tulajdonítják a kripto alapú bűnözés visszafogott növekedését. A készpénzzel és az értékátadás más hagyományos formáival ellentétben minden tranzakciót nyilvánosan látható főkönyvben rögzítenek, és a megfelelő eszközökkel látható, hogy az összes kriptopénz-tevékenység mekkora része kapcsolódik a bűnözéshez.

"A hatóságok rendkívül sikeresen használják ki a blokkláncok átláthatóságát a tiltott tevékenységek felderítésére és leállítására" - mondta Grauer.

Novemberben például az amerikai adóhatóság nyomozói közölték, hogy 2021-ben több mint 3,5 milliárd dollár értékű kriptopénzt foglaltak le - mindet nem adóügyi nyomozások során -, ami az osztály által az adott időszakban lefoglalt összes pénzeszköz 93 százalékát jelentette.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!