Az Európai Parlament két bizottsága pártok közötti kompromisszumot dolgozott ki arról, hogy szigorítsák a kriptodevizák kereskedelméről szóló szabályozást. A Coinbase Global kriptotőzsde arra figyelmeztetett, hogy a szabályok olyan felügyeleti rendszert vezetnének be, amely megfojtja az innovációt – írja a Reuters.

A 2100 milliárd dollár értékű kriptoszektorra világszerte még mindig laza szabályozás vonatkozik. Az aggodalmak, hogy a bitcoin és társai felboríthatják a pénzügyi stabilitást és bűnözők használhatják fel pénzmosásra, felgyorsították a döntéshozók munkáját a szektor szabályozását illetően.

Az EU végrehajtó testülete, az Európai Bizottsága által először tavaly előterjesztett javaslat szerint a kriptofoncégeknek, például a tőzsdéknek be kellene szerezniük, tárolniuk és kérésre be kellene mutatniuk az átutalásokban részt vevőkre vonatkozó információkat. Ez megkönnyítené a gyanús tranzakciók azonosítását és bejelentését, a digitális eszközök befagyasztását és a magas kockázatú tranzakciók visszaszorítását - mondta Ernest Urtasun, a spanyol zöldpárti törvényhozó, aki segít átvezetni az intézkedést a parlamenten.

A Bizottság korábban azt javasolta, hogy a szabályt az 1000 eurós (370 ezer forintos) vagy annál nagyobb értékű átutalásokra alkalmazzák a szabályozást, de a pártközi megállapodás értelmében ez a "de minimis" szabály megszűnt, ami azt jelenti, hogy minden átutalásra vonatkozni a jelentéstételi és adatgyűjtési kötelezettség.

Urtasun szerint a küszöbérték eltörlése összhangba hozza a törvénytervezetet a pénzmosás elleni küzdelemre vonatkozó előírásokat meghatározó globális Pénzügyi Akció Munkacsoport szabályaival. Ezek a szabályok azt jelentik, hogy a kriptotársaságoknak adatokat kell gyűjteniük és megosztaniuk a tranzakciókról.

A kis értékű átutalásokra vonatkozó mentesség nem megfelelő, mivel a kriptohasználók szinte korlátlan számú átutalás létrehozásával kijátszhatnák a szabályokat - mondta Urtasun, aki arra is hivatkozott, hogy az egyes bűncselekményekhez kapcsolódó átutalások kis összegűek.

A törvényhozói bizottságok megállapodtak továbbá a magánszemélyek, nem pedig a tőzsdék által tartott kriptotárcákra vonatkozó új rendelkezésekről, valamint a magas kockázatú vagy nem megfelelő kriptovaluta-szolgáltatók uniós listájának létrehozásáról.

Paul Grewal, a Coinbase jogi igazgatója egy hétfői blogposztjában azt mondta, hogy a pénzügyi bűncselekmények elrejtésének messze legnépszerűbb módja a hagyományos készpénz, nem pedig a kripto.

Az uniós államoknak a parlamenttel közösen van beleszólásuk a jogszabály végleges változatába, és az országok már megállapodtak egymás között abban, hogy nem lesz de minimis küszöbérték.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.