Kockázatosak a polgári jólétre és a pénzügyi stabilitásra nézve a kriptovaluták, ezért a bitcoin bányászatát és használatát tiltó rendeletről döntött csütörtökön az Orosz Központi Bank.

Oroszország évek óta a kriptovaluták ellen érvel, mondván, hogy azokat könnyen lehet pénzmosásra illetve terrorizmus finanszírozására használni - írja a CNBC.

A központi bank szerint a kriptobányászat problémákat okoz az energiafogyasztásban is. A bitcoint és más kriptovalutákat nagy teljesítményű számítógépek "bányásszák", amelyek egy globális hálózatra csatlakozva versenyeznek másokkal, hogy bonyolult matematikai rejtvényeket oldjanak meg.

Ahogy arról a Napi.hu is beszámolt, decemberben bezuhant a bitcoin árfolyama, miután a Reuters arról számolt be, hogy az orosz szabályozó hatóság a kriptovaluták teljes betiltása mellett állnak.

A központi bank most azt javasolta, hogy a pénzügyi intézmények ne végezzenek semmilyen műveletet a kriptovalutákkal, egyúttal egy új mechanizmust is ki kell dolgozni azok hagyományos valutákért történő eladására-vételére. A tilalom a kriptotőzsdére is kiterjed.

Az oroszok egyébként kifejezetten aktív kriptopénz-felhasználók, a központi bank szerint az éves tranzakciós volumenük mintegy 5 milliárd dollár, ezzel Oroszország a világ harmadik legnagyobb szereplője a bitcoin-bányászatban az Egyesült Államok és Kazahsztán mögött - olvasható a portálon.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!