Az orosz magánszemélyek és vállalatok továbbra is gondtalanul használhatják a bitcoint és a kriptovalutákat annak ellenére, hogy Oroszországot a múlt hét csütörtökön kirobbanó háború miatt folyamatosan pénzügyi szankciókkal sújtják.

Az egyik legkeményebb szankcióról még szombaton döntött az Európai Bizottság: Ursula von der Leyen elnök szerint a SWIFT-rendszerek befagyasztása miatt a bankok nem fognak tudni globálisan működni, ezzel akadályozva Oroszországot abban, hogy használja a haditőkéjét.

A bitcoin ármozgása az utóbbi időben szorosabban korrelál a részvényekkel is, mivel több intézményi befektető szállt be a szegmensbe, és olyan rövid távú befektetők léptek be a piacra, akik a bitcoinnal más kockázatos részvényekhez hasonlóan kereskednek.

A kriptovaluták Oroszországba történő átutalása azonban továbbra is lehetséges, például ha magánszemélyeket külföldi rokonok vagy barátok támogatnak. Az ukrán kormány a napokban közvetlen gyűjtést szervezett, amelyben kriptovaluták mellett tokenekkel is támogatható az ország. Ennek köszönhetően az elmúlt napokban 16 ezer egyéni tranzakció, összesen 25 millió dollárnyi bitcoin és Ethereum áramlott az országba - írja a Der Standard.

"Általánosságban elmondható, hogy a virtuális valuták kifejezetten hasznosak a háborús övezetben, mivel könnyen elfogadják őket" - véli Florian Wimmer, a Blockpit társalapítója, aki a portálnak egy olyan autóról is beszámolt, amelyet bitcoinért vásárolt egy család, hogy elmenekülhessenek Ukrajnából.

Megkerülheti a bitcoin az orosz szankciókat?

A tőzsdékkel ellentétben a bitcoin villámgyorsasággal kiheverte az ukrajnai háború okozta sokkot. Egy bitcoin ára több mint 44 500 amerikai dollár, tehát a háború kitörésekor mért mélypont óta körülbelül negyedével emelkedett.

A kriptovaluták ezért kiválóan alkalmasak a szankciók megkerülésére, mert nem függnek bankoktól és a SWIFT-rendszertől sem, ugyanakkor a kriptovaluták orosz tulajdonosai aligha tudnak nagyobb összegektől megszabadulni a Nyugaton.

Mindeközben nem zárható ki az sem, hogy az oroszországi magánszemélyek a bitcoin segítségével kijátszhatják a nemzetközi szankciókat is - véli Stefan Berger német Európai Parlamenti képviselő.

Az amerikai vagy európai szabályozott kereskedési platformokon nagyobb összegű, mondjuk milliós nagyságrendű kriptovalutákat ugyanakkor már nem lehet értékesíteni. "A platformok szoftvereszközökkel ellenőrzik, hogy az eredet tiszta-e" - magyarázza Wimmer. Ha nem, a tranzakciót nem fogadják el, és a felügyeleti hatóságnak pénzmosásról szóló jelentést tesznek.

A kijátszás azonban csak részben reális - mondja Wimmer, ha a tranzakciós adatokat átláthatóan és változatlanul tárolják a blokkláncon, és ez kiderül, akkor bizonyítékként ott van, hogy az érméket illegális célokra használták.

"Nagy mennyiségben ez biztosan lehetetlen" - mondja Wimmer. Más szóval, a bűnözés ellen már bevezetett intézkedések még az Oroszország elleni szankciók esetében is kifizetődnek. Csak kisebb összegek kerülhetik el a hatóságok figyelmét.

Komoly vállalatok számára a kriptovalutákba való menekülés nem opció, mondja Carola Westermeier, a Frankfurti Egyetem nemzetközi politikai gazdaságtani kutatója is. "A vállalatok számára nincs jogi védelem az ügyletekben". 

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Tájékoztatás

 A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja részeként valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.