Tegnap megtörtént az, amit már régóta aggódva várt a tőzsdei befektetők egy része: a 10 éves amerikai államkötvények hozama átlépte a 3 százalékos szintet. Eközben a kétéves amerikai kötvények hozama 2,5 százalék fölé emelkedett, ilyen magasan utoljára 2008 szeptemberében járt, közvetlenül a Lehman Brothers összeomlása előtt.

A CNBC összefoglalója szerint a 3 százalékos szintnek a 10 éves amerikai államkötvények hozamában inkább pszichológiai jelentősége lehet, sokan attól tartanak ugyanis, hogy ha e fölött ragadna a mutató, akkor az komolyabb eladási hullámot indíthatna el a részvénypiacokon. Ennek már tegnap az első jelei is megvoltak, az S&P 500-as index napon belül elég nagyot, több mint 3 százalékot esett. Az összefoglaló szerint amikor a hozam februárban átlépte a 2,9 százalékos szintet, az nagyban hozzájárult az akkori komolyabb részvénypiaci korrekcióhoz.

A Bank of America Merrill Lynch alapkezelői felmérése szerint ugyanakkor a befektetők többsége úgy gondolja, ennél valamivel magasabb szinteken található a részvénypiac fájdalomküszöbe. A megkérdezett 218 befektető 18 százaléka szerint 3 és 3,25 százalék között van az a szint a 10 éves hozamban, ahol megkezdődhet a befektetők tömeges átvándorlása a részvénypiacról a kötvények irányába, s 20 százalékuk szerint 3,5 és 4 százalék között található ez az érték. A felmérés átlaga 3,5 százalékra teszi ezt a küszöböt.

A milliárdos kötvénybefektető Jeffrey Gundlach a CNBC-nek nyilatkozva úgy vélte, a 3 százalékos szint átlépése után felgyorsulhat a hozamemelkedés. Ő egyébként már az év elején is meglehetősen negatívan nyilatkozott az ügyben, akkor úgy vélte - emellett mostanáig kitart -, hogy a 2,63 százalék volt a kulcsszint technikai szempontból a 10 éves hozamnál, ennek átlépése jelentett komoly fordulót a korábban évtizedek óta tartó hozamcsökkenési és kötvényárfolyam-emelkedési trendben.

A hozamemelkedés egyelőre megosztja a piacot. A bizakodóbbak szerint a kötvények áresése-hozamemelkedése azt jelzi, hogy elég erős az amerikai gazdaság ahhoz, hogy a Fed részéről további kamatemeléseket is elviseljen. Ugyanakkor azzal mindenki tisztában van, hogy a 2009-ben elindult és azóta is tartó tőzsdei áremelkedésben meghatározó szerepe volt az ultra alacsony kamatoknak és a jegybankok kvantitatív lazításainak.

A Goldman Sachs elemzői korábban már elvégeztek egy elméleti számítást a tőzsde várható teljesítménye és a 10 éves amerikai kötvényhozamok várható alakulásával kapcsolatban. Abban úgy vélték, a 10 éves hozam év végére érheti majd csak el a 3,25 százalékos szintet. Ha a hozamok ez előtt egészen 4,5 százalékig emelkednének, akkor azt szerintük ugyan még elviselné az amerikai gazdaság, azonban a részvénypiac hatalmasat, akár 20-25 százalékot is eshetne korábbi csúcsához képest. A befektetési banknál egyébként úgy vélték, a tőzsdei áremelkedés mindaddig kitart, amíg a 3,5-4 százalékos sávot el nem érjük.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!