Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Az amerikai részvénypiachoz hasonlóan hatalmas emelkedésen estek át a BÉT vezető részvényei is az elmúlt két és fél hét folyamán. A nagyobb részvények RSI-mutatójában felfelé törni látszik a május óta tartó csökkenő trend, s a július vége óta tartó zuhanáshoz tartozó meredeken csökkenő trendvonalak is felfelé törni látszanak. A BUX felfelé áttörte az 50 napos mozgóátlagát, amely a május óta tartó lefelé trendet legjobban jellemzi, így minden jel arra utal, hogy vége a medvepiac ezen szakaszának, és talán felfelé lehetne várni a magyar részvényeket. Azonban ahhoz, hogy ez igazán összejöjjön, illene egy emelkedő trend első és legfontosabb kritériumát produkálnia a piacnak, ez pedig az emelkedő csúcsok és emelkedő mélypontok sorozata lenne.

Az index grafikonján talán felfedezhető ilyen, és amennyiben a 17 000 pontos szintet korábbi csúcsnak elfogadjuk, akkor az első magasabb csúcsot sikerül produkálni. A nagy esést követő talpra állás azonban az első legfontosabb tesztjét 18 500 és 19 000 pont körül végezheti el, ez a tartomány gyakorlatilag egész augusztusban megálljt parancsolt a BÉT-en az emelkedési kísérleteknek, így fontos ellenállási zónává lépett elő az BUX számára.

Erős ellenállást kellene áttörnie a BUX-nak

Nem túl meglepő módon a vezető részvények szinte mindegyike az indexhez hasonlóan igen fontos ellenállási szintekhez érkezett a napokban, s jelenleg ezek kóstolgatása zajlik. A Mol árfolyama a 17 500−18 000 forint közötti zónával küzd, ez az indexhez hasonlóan az augusztusi felső korlátja volt az árfolyamnak, az OTP, ha kitart a jó hangulat, elérheti a 3800 forint körül húzódó ellenállási szintet, a Magyar Telekomnak 530 forint magasságában, a Richternek 37 000 forint környékén kellene komoly akadályokkal megbirkóznia. Ha sikerülne leküzdeni ezeket a szinteket, akkor tovább lehetne reménykedni a nyár korábbi szakaszaiban látott árfolyamok visszatérésében. Ezek a szintek azonban erősek, és a részvények − talán az OTP kivételével − elég magas RSI mellett jöttek el idáig, így valószínűbb, hogy a napokban egy korrekciót vagy konszolidációt láthatunk az árfolyamokban, mielőtt eldőlne: magasabb szintek irányában is folytatódhat-e a medvepiaci emelkedés, vagy ez volt a célja.

Az euró a forinttal szemben eközben ismét tesztelte 300 forint körüli ellenállási szintjét, az árfolyam lefordult a kritikus szintekről, azonban egyelőre nem tudott jelentősen eltávolodni tőle. Ezzel rövid időn belül már másodszor járt a kritikus szinten az árfolyam, s gyengítette a lélektani korlátként funkcionáló szintet. A forint gyengülő trendjének elmúlására először a trendhez tartozó mozgóátlag alatti, tehát 290 forint alatti euró záróárfolyam esetén lehetne gyanakodni, végleges fordulóról egy markáns 286 forint alatti zárásnál lehet beszélni. Ellenkező esetben számítani lehet arra, hogy a piac ismét teszteli a 300 forint körüli értékeket.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!